Správy

Čo chcú v Prešove vylepšiť? Odpovedajú Andrejko, Bednárová, Benes, Hagyari a Oľha

Komunálne voľby o post primátora Prešova prinesú súboj dvanástich kandidátov. Ďalší piati odpovedali na položené rovnaké otázky. Aké sú ich reakcie?

Ilustračný obrázok k článku Čo chcú v Prešove vylepšiť? Odpovedajú Andrejko, Bednárová, Benes, Hagyari a Oľha
Foto: Ľubomír Hudačko

O kreslo primátora Prešova zabojujú v októbrových voľbách dvanásti kandidáti. Prinášame vám várku odpovedí zvyšných piatich kandidátov.

V minulom článku sme priniesli odpovede prvých piatich kandidátov, ktorí na otázky odpovedali.

V rozsiahlom rozhovore s prvou päticou uchádzačov sa dozviete aj to:

  • prečo sa rozhodli kandidovať na primátora
  • v akom stave sa podľa nich nachádza mesto
  • akým problémom Prešov čelí
  • aké sú priority ich programu a čo by chceli v meste zmeniť
  • prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta?

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?

Ján Andrejko: Som aktívny 31 rokov v sektore samosprávy bez jedinej kauzy. Na pozícii náčelníka prešovskej mestskej polície (MsP), ale aj ako prezident Združenia náčelníkov, obecných a mestských policajtov SR, kde koordinujem spoluprácu 120 náčelníkov mestských polícii, som zažil mnoho a veľa som sa toho aj naučil. Je dôležité mať jasnú predstavu, ako veci zlepšiť, ale podstatné je sa aj nebáť prekážok, ktoré pri realizácii plánov vzniknú. Keď som sa pred rokmi stal prezidentom združenia náčelníkov, sľúbil som kolegom, že sa pobijem za lepšie sociálne zabezpečenie a lepšie dôchodky pre mestských policajtov. Po mnohých rokovaniach sa mi podarilo presvedčiť pre dobrý zákon 136 poslancov Národnej rady SR zo 138, spojiť pre riešenie lepších podmienok politicky odlišné spektrum ľudí a vybojovať lepšie dôchodky, a tak aj lepšie životy pre 2500 rodín mestských policajtov. Dôvodom mojej kandidatúry je presvedčenie, že Prešov má čo ponúknuť všetkým generáciám, mladým perspektívu dobre zaplatenej práce a seniorom aktívnu a pokojnú jeseň života. Východ a v rámci neho aj Prešov potrebuje hlavne dobre platenú prácu. Kvalitná ponuka práce udrží mladých ľudí v Prešove a tým, ktorí museli pre prácu odísť, zase umožní vrátiť sa naspäť do svojho rodného mesta. Iba perfektne fungujúca samospráva, kde pracujú špičkoví odborníci, vráti mestu perspektívu. Na post primátora kandidujem ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD. Vážim si túto dôveru a vnímam ju ako ocenenie mojej doterajšej viac ako 30-ročnej práce v prešovskej samospráve. Chcem povedať ľuďom, že som tu pre nich a spojiť aj názorovo možno odlišné skupiny obyvateľstva v túžbe v perspektívnejšie zajtrajšky. Ten sen máme všetci rovnaký a len v spolupráci ho dotiahneme do úspešného konca.

František Oľha: Ako rodený Prešovčan, ktorý si v Prešove založil rodinu a vychoval tri deti, ktorý v Prešove zamestnáva desiatky ľudí a ako poslanec mestského zastupiteľstva som sa rozhodol kandidovať na post primátora, lebo vidím nedostatky vo vedení mesta, v transparentnosti a vnímam obrovský priestor na okamžité riešenia pre oblasti ako parkovanie, zeleň, ale aj koncepčné dlhodobé riešenia napríklad pre kultúru a dopravu. Viacerým politickým stranám som predstavil svoj volebný program a oni sa s ním stotožnili a podporili ma v kandidatúre. Aktuálne je to sedem politických strán naprieč celým pravicovým spektrom.

Pavel Hagyari: Prešov je mojím rodným mestom. Pamätám si kondíciu Prešova, keď som odchádzal z postu primátora, a vidím ju dnes. Situácia v našom meste je skutočne vážna. Nemôžem a ani nechcem sa na to nečinne prizerať.

Artúr Benes: Pre Prešovčanov pracujem už minimálne 23 rokov. Jednak organizovaním rôznych veľkoformátových podujatí, ale aj projektami, cez ktoré mesto získava peniaze z eurofondov, prostredníctvom Agentúry regionálneho rozvoja, ktorú už 16 rokov riadim. Toto rozhodnutie sa nerodilo ľahko a ani rýchlo, posledné slovo mala moja rodina. Ale iná možnosť, ako zmeniť veci, na ktoré nechcem iba nadávať, nie je. Vyhrnúť rukávy a zmeniť to, čo v meste nefunguje. Mám dostatok skúseností, schopností, výsledkov aj plánov na to, aby som predstúpil pred Prešovčanov s reálnym programom, ktorý dokáže rozvinúť jeho potenciál. A keďže nie som sám svedkom toho, ako je toto mesto obeťou politikárčenia, kandidujem ako nezávislý. Nikdy som nebol v politike, ani členom žiadnej strany a ani som nikdy nekandidoval. Aj napriek tomu dokážem pracovať a mať reálne výsledky.

Zuzana Bednárová: Za mojím rozhodnutím kandidovať je vôľa pokračovať v pozitívnych aktivitách, ktoré mesto Prešov zaznamenalo v ostatných dvoch volebných obdobiach. Za osem rokov, kedy som pôsobila ako poslankyňa mestského zastupiteľstva, sa nám podarilo výrazne zmeniť k lepšiemu mnohé dovtedy slabo riešené oblasti života v meste. Spomeniem len tie najzásadnejšie realizácie, ako je celková rekonštrukcia Jarkovej ulice, kilometre vybudovaných cyklochodníkov, množstvo opravených mestských ciest a chodníkov, vytvorenie stoviek parkovacích miest, či postavenie desiatok nájomných bytov. Zásadnými interpeláciami sme presadili realizáciu strategických dopravných komunikácií, ako je dobudovanie Nábrežnej komunikácie, dokončenie juhozápadného diaľničného obchvatu, rozostavanie rýchlostnej cesty na severozápade mesta i pripravenosť severovýchodnej vetvy tejto cesty na začatie budovania. Uvedomujem si však aj to, že stále máme čo zlepšovať, rozvíjať, dynamizovať či skrášľovať, mám odvahu i skúsenosti z riadenia, preto bolo logickým rozhodnutím uchádzať sa o pozíciu primátorky. Zvlášť, keď som získala aj stranícku podporu KDH, čo je vlastne aj odpoveďou na druhú časť otázky.

Odpovede kandidátov na otázku, v akom stave sa podľa nich nachádza mesto a aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímajú nájdete v článku na 2. strane.

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM