Komunálne voľby

Aké majú PRIORITY a čo chcú ZMENIŤ? Odpovedajú 5 kandidáti na primátora Prešova

O post primátora Prešova sa v októbrových komunálnych voľbách uchádzajú dvanásti kandidáti. Desiati odpovedali na položené rovnaké otázky. Aké sú ich reakcie?

Ilustračný obrázok k článku Aké majú PRIORITY a čo chcú ZMENIŤ? Odpovedajú 5 kandidáti na primátora Prešova
Zdroj: Dnes24.sk

O kreslo primátora Prešova zabojujú v októbrových voľbách dvanásti kandidáti. Prinášame vám várku odpovedí prvých piatich kandidátov.

V najbližšom článku prinesieme odpovede zvyšných piatich kandidátov, ktorí na otázky odpovedali.

V rozsiahlom rozhovore s prvou päticou uchádzačov sa dozviete aj to:

  • prečo sa rozhodli kandidovať na primátora
  • v akom stave sa podľa nich nachádza mesto
  • akým problémom Prešov čelí
  • aké sú priority ich programu a čo by chceli v meste zmeniť

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta?

Martin Eštočák: Vzhľadom na kritickú situáciu v našom meste som sa v januári po zrelej úvahe rozhodol kandidovať na post štatutára mesta Prešov. Za štyri roky v poslaneckej lavici som mal možnosť na vlastnej koži zistiť a presvedčiť sa, že obyvatelia nášho mesta a ich potreby nie sú na prvom mieste, a aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodol kandidovať. Kandidujem ako nezávislý kandidát, čiže bez politickej príslušnosti a bez podpory politických strán. Nie som nikým a ničím ovplyvňovaný, nikto ma neriadi. Mám jasnú predstavu o fungovaní mesta, skúsenosti aj zo súkromnej sféry, aj zo štátnej správy a viem, ako funguje samospráva. Po celý čas, čo pôsobím ako mestský poslanec, som sa nestačil diviť, aké pochybenia sa v Prešove robia, koľko peňazí sa vyhadzuje von oknom. Mnoho vecí sa rieši nesystémovo a neschopným vládnutím mesto prichádza o státisíce eur. Budem tu pre občanov, bez sľubov a s odhodlaním. Obyvatelia si po dlhých rokoch zaslúžia, aby bolo mesto Prešov funkčné, čisté a viditeľné.

Ján Štovka: Kandidujem ako nezávislý kandidát bez podpory politických strán. Mesto Prešov bolo vždy mesto s dušou, a stalo sa z neho mesto duchov. Chcem, aby mesto dávalo príležitosti a bolo dobrou adresou pre život.

Marek Kurta: Kandidovať som sa rozhodol, pretože mesto dlhodobo zažíva úpadok, čoho dôkazom je aj veľký pokles počtu obyvateľov. V rámci hospodárenia patrí mesto k najhoršie spravovaným na Slovensku, nerieši sa problém s odpadmi, o budovaní parkov či oddychových zón sa dlhodobo len rozpráva, pre deti, rodiny či seniorov sa nerobí skoro nič. Mesto úplne rezignovalo na komunikáciu so svojimi občanmi. Tento kurz treba kompletne otočiť. Kandidujem ako nominant hnutia Republika, ktorého som aj členom.

Renáta Bobáková: Ku kandidatúre som bola oslovená priateľmi zo Združenia slovenskej inteligencie (ZSI). Sprvoti som túto myšlienku odmietala. Názor som zmenila krátko pred koncom odovzdania kandidátky. Dôvodom bol začiatok predvolebnej kampane protikandidátov. Opäť sme v situácii, keď sa sľubuje všetko, avšak z minulosti vieme, že z toho, čo sa pred voľbami do samospráv sľubovalo, sa splnilo len veľmi málo, ak vôbec niečo. Považujem za povinnosť poskytnúť obyvateľom mesta Prešov alternatívu vo forme reálnych možností, transparentnosti a čestného jednania i dokončenia započatého. Kolegovia kandidáti sú zameraní na jednotlivé celky, či už športové dianie, kultúru, výstavbu multifunkčných objektov a podobne. Mesto treba ale vnímať ako celok. Všetky oblasti sú rovnako dôležité. Vďaka patrí našim seniorom, ale dôležitá je aj mládež i deti, ako aj zdravotne znevýhodnení či obyvatelia bez domova. Nezabúdajme na základné piliere spoločnosti, ktorými sú produktívni občania. Každá veková kategória má podiel na budovaní spoločnosti, a preto si zaslúži osobitú pozornosť. Kandidujem pod hlavičkou Hnutia Občan Národ Spravodlivosť. Tu chcem ale podotknúť, že nie som členkou hnutia, takže konám ako nezávislá kandidátka. Som veľmi prekvapená skutočnosťou, že z nezávislých kandidátov sa zrazu stávajú „závislí“. Nasvedčuje tomu nedávne video v masmédiách jedného nezávislého kandidáta. Ešte ma udivuje, že na propagačných materiáloch kandidátov nie sú uvádzané strany, za ktoré kandidujú. Mojou trpkou skúsenosťou bolo neumožnenie vystúpiť v diskusných reláciách. Nebola som pozvaná, aj keď som sa dostavila na miesto a dopytovala sa účasti. Týmto bolo zabránené predstaveniu mojej osoby a programu a zvýhodnenie iných kandidátov. Taká je skutočnosť, žiaľ.

Patrik Benčík: Kandidujem ako nezávislý kandidát. Nestojí za mnou žiadna politická strana ani hnutie. Rozhodol som sa kandidovať za primátora mesta Prešov v tohtoročných spojených komunálnych a župných voľbách, pretože Prešov potrebuje zmenu, súčasná primátorka už nekandiduje a kandidáti, ktorí sa prihlásili do volebnej súťaže, podľa mňa Prešovu zmenu neprinesú.

Odpovede kandidátov na otázku, v akom stave sa podľa nich nachádza mesto a aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímajú nájdete v článku na 2. strane.

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM