Ľubomír Hudačko Rôzne

Šikovné ruky Prešovčana Milana: Vyrába nádherné kvety a zvieratká, FOTO

Tomu sa povie talent. Prešovčan Milan Marčák vyrába nádherné kvety a zvieratká, o čom sa môžete presvedčiť v bohatej fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Šikovné ruky Prešovčana Milana: Vyrába nádherné kvety a zvieratká, FOTO
28
Galéria
Zdroj: archív Milana Marčáka

Milan Marčák (44) z Prešova vyrába zo stúh nádherné kvety. A tie su veru na nerozoznanie od živých. V jeho portfóliu nájdete ruže, snežienky či sadu divých makov.

Venuje sa však aj vyrábaniu kvetinových čeleniek a veselých plstených zvieratiek. A ako sa hovorí, za úspešným chlapom stojí ako inak, žena. Priznáva to sám Milan. „Niekde na internete pred sviatkom Valentína zbadala kvetinovú kyticu zo stúh a veľmi sa je zapáčila. Tak som sa rozhodol, že jej ju urobím. Pozrel som si videá s návodom, no nešlo mi to. Nakoniec som si našiel vlastný systém a podarilo sa to,“ povedal. Jednu kyticu zo saténových stúh vyrába aj niekoľko dní.

A čo všetko k vytvoreniu diela potrebuje? Podľa jeho slov to záleží od toho, koľko kvetov bude robiť a tiež od veľkosti. Okrem stúh potrebuje tavnú pištoľ, nožnice, sviečku či šijacie potreby. "Keď tvorím, tak od rána do večera. Ak sa mi nepodarí lupienok, vyhodím ho a urobím nový. Snažím sa, aby každý kvietok vyzeral ako živý.“ Tieto výrobky daruje alebo predáva za symbolickú cenu.

Podľa neho ale ľudia dnes ručnú prácu oceniť nevedia. „Ľudia povedia, že je to krásne, ale že v čínskom obchode to kúpia za euro. Vraj sú škaredšie, ale aj tak si ich kúpia, lebo to stojí menej,“ hovorí.

Na výrobu zvieratiek používa nespradenú vlnu. Rozdelí ju na chumáčiky, použije špeciálnu ihlu a vytvorí telíčko zvieratka. „Používam aj drôtiky a korálky na vytvorenie očí alebo nosa. Keď sa mi niečo zapáči, tak si to musím vyrobiť,“ hovorí so smiechom. Najčastejšie pritom vyrába psíkov. „Ľudia ma o ne žiadajú, lebo sú to ich miláčikovia, ale keď niekto chce, urobím aj iné zvieratká. Už som robil aj medveďa či zajačika na Veľkú noc.“

Milan na sociálnej sieti založil aj skupinu pre ľudí, ktorí sú šikovné a chcú prezentovať svoje ručne robené dielka. „Pôvodne som bol v inej skupine, ale stretol som sa so závisťou a nevraživosťou, tak som si založil vlastnú skupinu. Členovia pribúdajú, navzájom si radia, čo ma veľmi teší,“ uzatvára Milan Marčák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archív Milana Marčáka

V OBRAZOCH: Prešovčan Milan vyrába parádne diela
28
Galéria
Zdroj: archív Milana Marčáka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM