Rôzne

Úspešní študenti prešovskej priemyslovky: Zahviezdili na prestížnej súťaži

Na prestížnej súťaži opäť hviezdili študenti z prešovskej elektrotechnickej priemyslovky. Úspechy sa však nedejú len tak, chce to poriadnu drinu.

Ilustračný obrázok k článku Úspešní študenti prešovskej priemyslovky: Zahviezdili na prestížnej súťaži
Zdroj: SPŠE Prešov

Súťaž Zenit v elektronike je určená šikovným žiakom stredných škôl. Preukazujú v nej v oblastiach elektroniky svoju zručnosť či nápaditosť.

Po úspešnom absolvovaní krajského kola sa 33. ročníka súťaže zúčastnili aj študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Snaha a usilovnosť ich doviedla k úspechu. V kategórii A (žiaci 3. a 4. ročníka) po minuloročnom víťazstve Petra Katuščáka vybojovala škola 1. miesto aj tentokrát a to zásluhou Mateja Pončáka (študenta 4. ročníka). Ako zhodnotil priebeh celoslovenského kola súťaže Zenit v elektronike jej absolútny víťaz?

„V posledných rokoch dosahuje súťaž vysokú úroveň, lebo hlavný organizátor vymýšľa prepracované úlohy. Tento rok sme si postavili 1 kanál impulzného regulovateľného zdroja, ktorý je ovládaný digitálne a je možné ho rozšíriť až o ďalšie 3 kanály. Takéto zdroje patria medzi najpoužívanejšie, lebo majú vysokú účinnosť. V teoretickej časti sme si vypočítali niektoré súčasti a neskôr sme si aj celý zdroj programovali. Žiaľ, kvôli veľkej zložitosti programovania, väčšina súťažiacich bola v tejto časti neúspešná. Celá súťaž bola veľmi náročná, ale priniesla dobré výsledky,“ skonštatoval Matej.

Na východ Slovenska si bronzovú medailu odniesol aj Peter Nemergut (študent 2. ročníka), ktorý sa v kategórii B (žiaci 1. a 2. ročníka) umiestnil na 3. mieste. Pre Petra bolo umiestnenie sa na 3. mieste v celoslovenskom kole súťaže veľkým osobným úspechom, pretože tejto súťaže sa zúčastnil prvýkrát.

„Súťažné kolá v tejto oblasti boli rozdelené do 3 kategórií, a to teoretická časť, praktická časť a programovanie, ktorého náročnosť bola tohto roku nastavená veľmi vysoko. Vzhľadom na to, že študenti 1. a 2. ročníkov ešte nemajú programovanie v učebných plánoch, mali účastníci súťaže v kategórii B túto časť nahradenú úvodom do praktickej časti, ktorá spočívala v osadení už vopred pripravenej dosky plošného spoja technológiou SMD," zhodnotil priebeh súťaže Peter Nemergut, ktorému umiestnenie sa na 3. mieste v celoštátnom kole súťaže prinieslo obrovskú radosť a zároveň je preňho veľkou výzvou do budúcnosti.

Náročné zadanie

Úspech našich chlapcov veľmi potešil aj Martina Ambrozyho, vyučujúceho predmetu elektronika, ktorý ich na súťaž pripravoval. Ako zhodnotil súťaž pedagóg z prešovskej priemyslovky? „Tohtoročné zadanie bolo veľmi náročné a preverilo schopnosti súťažiacich z oblasti elektroniky ako aj programovania. Preto nás veľmi teší, že naši žiaci sa v silnej konkurencii nestratili a umiestnili sa na popredných miestach. Takáto súťaž preverí schopnosti a prinesie cenné skúsenosti,“ povedal na záver Ambrozy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM