Ľubomír Hudačko Rôzne

Študoval v Prešove a teraz spieva v Metalinde: Vyspovedali sme Andyho Samuela Hudáka

Kedysi študoval na Prešovskej univerzite, teraz je členom legendárnej hudobnej skupiny Metalinda. A to rovno na poste speváka. Prinášame vám zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Študoval v Prešove a teraz spieva v Metalinde: Vyspovedali sme Andyho Samuela Hudáka
7
Galéria
Zdroj: archív Andyho Samuela Hudáka

Andy Samuel Hudák (33) je rodákom z Košíc, no tri roky študoval na Prešovskej univerzite. Venoval sa hudbe už aj vtedy a postupne sa prepracoval na post speváka legendárnej slovenskej hudobnej kapely Metalinda. Nielen na ňu sme sa ho v rozhovore pre náš portál pýtali.

Andrej, pôsobili ste na Prešovskej univerzite. Čo ste študovali?

Áno, pôsobil a to tri roky. Študoval som na Gréckokatolíckej teologickej fakulte – Animáciu voľnočasových aktivít. Som teda bakalár.

Kam následne viedli vaše kroky?

Už ako dieťa som rád spieval, či tancoval. Bavilo ma to. Po ukončení štúdia na vysokej škole som sa teda naplno venoval prevažne hudbe. Pôsobil som vo viacerých hudobných skupinách, aj v zahraničí.

Páči sa vám Prešov? Čo tu máte najradšej? Ako často navštevujete naše mesto?

K Prešovu som mal vždy pozitívny vzťah. Mám tu veľa priateľov zo školy a aj priateľov muzikantov. Bohužiaľ, toho času už nie je tak veľa, aby sme sa mohli stretávať. Našťastie, občas sa to podarí. Mne sa tu vždy páčilo centrum starého mesta.

Stali ste sa spevákom legendárnej slovenskej skupiny Metalinda. Kedy presne k tomu došlo a ako prebiehal váš príchod do nej?

Je to už viac než rok, čo som v Metalinde. Skupina hľadala nového speváka. Zaslal som im CD s nahrávkami a ozval sa mi osobne Peter Sámel (gitarista a kapelník, pozn. red.), aby som prišiel k ním do štúdia. Nakoniec sa pre mňa rozhodli a vybrali si ma na post speváka.

A aj ste vyrastali ich hudbe? Čo ste o kapele vedeli predtým, než ste sa stali jej súčasťou?

Narodil som sa v tom istom roku ako bola Metalinda založená. Všetci sme ju počúvali.

V akých kapelách ste pôsobili predtým a kde sa vidíte o 10 rokov?

Pôsobil som vo viacerých hudobných skupinách na Slovensku aj v Maďarsku. Pre mňa je Metalinda prioritou. To je zároveň odpoveď na druhú časť vašej otázky.

Čo pre vás znamená hudba?

Narodil som sa v znamení rýb. Je pre mňa ako voda. Nabíja ma pozitívnou energiou. Hudba skutočne lieči.

Čomu sa venujete popri hudbe, aké máte koníčky?

Celkovo mám rád umenie, históriu, rád cestujem a spoznávam svet. Milujem spánok a dovolenku niekde pri mori. Tiež rád športujem a zaujímam sa o šport, hlavne futbal.

Aké to je byť spevákom známej kapely, ktorá ovplyvnila slovenskú hudobnú scénu? Roky dozadu ste boli prepokladám len jej fanúšikom a teraz ste na pódiu…

Neopísateľný a nádherný zároveň. Je to pre mňa veľká pocta, stať sa toho celého súčasťou.

Čo nové kapela chystá?

Práve pripravujeme a nahrávame v štúdiu náš nový album, ktorý bude onedlho hotový. Koncertovať začíname už na jar. Fanúšikovia sa môžu tešiť na naše klubové turné a aj tento rok nás môžu vidieť a počuť na mnohých rôznych letných hudobných festivaloch na Slovensku a aj v Česku. Už sa na to veľmi tešíme.

Čo myslíte, prečo je Prešov známy tým, že tu vyrastá množstvo kvalitných hudobníkov?

Možno to bude preto, že je to univerzitné mesto. Žije tu veľmi veľa mladých ľudí. Ak chcete robiť muziku, potrebujete talent a potrebujete podporu od rovesníkov. Ak ju dostanete, potom sa môžete ďalej pozitívne hudobne rozvíjať.

Väčšina piesní Metalindy je náročná na spev, tóny sú posadené často vysoko. Ktorá pieseň je pre vás najťažšia z repertoáru kapely?

Bez pochýb… Myslím, že je veľmi dôležité uveriť tomu, čo spievate. Bez ohľadu na to, o akú pieseň ide. Vytvoriť si ku každej piesni osobný vzťah. Musíte sa cítiť dobre.

Ktorú slovenskú a ktorú zahraničnú hudobnú skupinu považujete vy za svoju vzorovú? Koho obdivujete?

Mám rád rôzne hudobné žánre a nezáleží mi na tom, či ide o popovú, rockovú, bluesovú alebo klasickú hudbu. Vždy si viem nájsť to, čo práve potrebujem počuť. Je toho skutočne veľmi veľa, čo mám rád. Ak mám menovať, tak spomeniem velikána Princa a progresívny Dream Theater.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archívne

Je súčasťou hudobnej legendy: Spevák Metalindy študoval v Prešove
7
Galéria
Zdroj: archív Andyho Samuela Hudáka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM