Ľubomír Hudačko Rôzne

Mladí ľudia žijú folklórom i v súčasnosti: Dôkazom je aj súbor Rozmarija z Prešova

Folklórny súbor Rozmarija funguje v Prešove už takmer štvrťstoročie. Za sebou má množstvo vystúpení a zážitkov. Zoznámte sa s ním aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Mladí ľudia žijú folklórom i v súčasnosti: Dôkazom je aj súbor Rozmarija z Prešova
12
Galéria
Zdroj: Rozmarija Prešov

Šarišský región je bohatý na rôzne pekné tradície. Poznáme ich aj v podobe tancov, pesničiek, či krásnych ľudových odevov. A aj v dnešnej dobe sa nájdu ľudia, ktorí tieto tradície rozvíjajú ďalej. Folklórny súbor Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC centre voľného času od roku 1992 je toho dôkazom.

Na umeleckej scéne pôsobí 25 rokov a pracuje pod vedením Danky Kovalčikovej a trinástich odborných pedagógov. Vedúca Ľudovej hudby je Miroslava Kuchárová a primáš Daniel Zwiebel. Rozmarija udržiava a prezentuje tanečný, hudobný, spevácky a zvykoslovný folklór východného Slovenska regiónov Šariš, Zemplín, Abov, Zamagurie a kultúru menšín žijúcich na území východného Slovenka. Sprevádzaný je mládežníckou cimbalovou hudbou.

Súčasné s tradičným

„Program prezentujeme v temperamentnej, humornej a divadelnej podobe. Osobitým spôsobom sme zmiešali autentiku a štylizáciu. S mladými členmi sa prezentujeme aj experimentálnymi choreografiami, v ktorých spájame prvky súčasného umenia s tradičným,“ hovorí vedca súboru Danka Kovalčiková.

Ako ďalej pre spravodajský portál Prešov 24 dodáva, názov súboru prezentuje Rozmarín lekársky. Ide o ker, ktorý krásne vonia, no bez pomoci ľudí sa mu nedarí. „Charakterizuje ho poučka – Rozmarija žeľena široko korene ma, kedz ju nikto nepoľiva visicha. Rozmarija sa dáva ženíchom na pierko, lebo je symbolom slobody a zároveň aj do jedla lebo s ňou má špeciálnu chuť,“ priblížila nám.

Aj to sú fakty o tomto známom prešovskom folklórnom súbore, ktoré ste možno dodnes nevedeli. Na začiatku mal pritom len 25 členov, no dnes ich je 260. Najmladší člen má 4 roky a najstarší 73. Všetky ich cesty sú dobrodružné a najradšej majú v súbore Turecko. „A to pre ich nesmiernu pohostinnosť, starostlivosť, najlepšie jedlo a najúžasnejšie hotely. Takisto pre priateľskosť, kultúrne pamiatky a obrovské scény. Najdobrodružnejšia bola pre zmenu India, tam bola každá minúta neuveriteľná,“ hovorí vedúca súboru.

Najväčší úspech

Rozmariju tvorí zmes ľudí žijúcich v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou, Stará Ľubovňa a Stropkov. Rozhodne majú ešte ďalšie sny a ciele. „Chceli by sme urobiť veľký nezabudnuteľný program v prešovskom Divadle Jonáša Záborského, takisto aj umeleckú šnúru po Slovensku a navštíviť krajiny, v ktorých sme ešte neboli. Chceli by sme sa ísť pozrieť pre zmenu do Indonézie a nájsť toľko sponzorov, aby sa nám to podarilo,“ vysvetľuje Kovalčiková.

Mesačne majú priemerne 7 vystúpení a ročne približne 80. Najvhodnejší vek na začatie folklórnej púte je 9 rokov, no na druhej strane na to nikdy nie je neskoro. Najväčší úspech je podľa vedúcej súboru to, že napriek všetkým prekážkam, ktoré musia prekonávať z rôznych strán, tento súbor vôbec existuje.

„Existuje vďaka podpore ľudí a všetko, čo dostáva a všade, kde sa dostáva, je len a len vďaka svojej práci vo vnútri súboru aj navonok. To platí aj na medzinárodnej úrovni. Všetko, čo súbor zažíva, je skutočné,“ povedala nám D. Kovalčiková.

Rozmarija reprezentovala Prešov a Slovensko na 81 svetových festivaloch organizovaných UNESCO v 22 krajinách Európy a Ázie. Dostala sa do krajín ako Švédsko, Nemecko, Poľsko, Taliansko, Maďarsko, Česko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko, Litva, Portugalsko, Turecko, Španielsko, Rusko, Belgicko, Bielorusko, Francúzsko, Holandsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Estónsko či spomínaná India.

Druhí za laureátom

„V roku 2016 sme boli na šiestich prestížnych festivaloch, pričom v Turecku dvakrát a raz v Rumunsku, Grécku, Poľsku a v Česku. Na medzinárodnom festivale v Poľsku sme boli medzi šiestimi ocenenými súbormi a druhí za laureátom. Počas svojej existencii sme vydali dve CD a nahrali uspávankové piesne pre OZ Kolisočka – Kolíska. A v tomto sme ešte otvoril pobočku na Cirkevnej základnej škole s materskou školou bl. Pavla Petra Gojdiča,“ zakončila Kovalčíková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

OBRAZOM: Prešovský folklórny súbor Rozmarija precestoval už kus sveta
12
Galéria
Zdroj: Rozmarija Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM