Správy

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Lycherd ešte ako tak, ale Kendice by ste netipovali :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Prešova dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa známe dediny volali kedysi a ako ich názvy vznikli.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Lycherd ešte ako tak, ale Kendice by ste netipovali :)
Zdroj: TASR

Ličartovce už takmer 100 rokov

Názvy obce Ličartovce sa po stáročiach postupne menili až k dnešnej podobe. Každých približne 200 rokov bol názov iný. V roku 1249 mala obec názov Licardi, alebo Likardii, o asi 150 rokov neskôr už Lycherd. Dokonca po úbytku domov boli Ličartovce koncom 16. storočia malou dedinou s výlučne poddanským obyvateľstvom. Na konci 18. storočia sa obec volala Licirtowce, ale v roku 1920 už tak ako dnes, teda Ličartovce. Administratívne bola obec do roku 1918 súčasťou Sarišskej stolice.

Villa seu possesio Kendy, aj to boli Kendice

Neďaleko Prešova sa nachádza obec Kendice a tá sa v roku 1249 de Kendi. V roku 1285 je o názve zápis terra Kendy a o 4 roky neskôr sa obec dokonca volala Villa seu possesio Kendy. Rok 1423 pre zmenuznamenal názov Felsewkendi. Domáce obyvateľstvo Kendíc svoju obec vždy nazývalo Kendzice a s takýmto názvom sa stretávame už od roku 1773. Aktuálny názov má obec od roku 1924.

Sebefolva alebo dnešné Župčany

Ako sa kedysi volali Župčany, to by ste len tak neuhádli. V 13. až 16. storočí tu bol zaužívaný názov obce Sebefolva. Život tu navyše nebol ružovou záhradou, napríklad po roku 1427 nastalo obdobie úpadku. Sťahovanie ľudí za prácou znížilo osídlenosť o skoro 50% obyvateľov. Na prelome 16. a 17. storočia boli Župčany opäť stredne veľkou dedinou s kostolom, farou a školou.

Kokošovce s bradatou písomnou zmienkou

Najstaršia písomná zmienka o obci Kokošovce je poriadne bradatá. Siaha presne do roku 1272. Medzi vnukmi a pravnukmi zemana Ilmu sa tu v 14. storočí vyskytuje aj priezvisko Kakasch a práve od neho bol odvodený aj nový názov obce. Pôvodne sa však táto obec pri Prešove volala Delnafeu, resp. Delne. A tento názov bol odvodený od známej rieky, ktorá obcou preteká. V katastri obce sa aj oblasť známa ako Sigord.

Wytex Noua? To bolo Ovčie

Ovčie existovalo už pred rokom 1318. V listine z roku 1320 sa vyskytuje pod latinským názvom Wytex Noua v zmysle Nový Víťaz, z čoho je zrejmé, že Ovčie bolo mladou dedinou, mladšou ako Víťaz a vzniklo na majetku Víťaza. V písomnostiach z 15. – 16. storočia vyskytuje sa pravidelne pod maďarským názvom Kysvitez v zmysle Malý Víťaz. Názov Ovčie, resp. Ovče bol oficiálne uznaný až roku 1920, po vzniku ČSR. Odvtedy názov pretrval až dodnes.

Môže vás zaujímať:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Prešove, do ktorých by ste mali zavítať

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM