Zalievate si ČAJ vo vrecúšku? Možno si tiež lúhujete MILIARDY mikroplastov!
Zdá sa, že čaje vo vrecúškach nie sú až také zdravé, ako by sa mohlo na prvý dúšok zdať.

Čaj si aj naďalej udržiava svoje miesto medzi najobľúbenejšími nápojmi. No najnovší výskum to možno zmení. Prečo? Aj váš obľúbený čaj vo vrecúšku sa po zaliatí horúcou vodou môže stať akousi zmesou miliárd mikroplastov. Informuje o tom portál Health. Podrobné výsledky odborníci zverejnili v odbornom časopise Chemosphere.
Všetky vrecká boli plastové
Výskumníci otestovali tri rôzne značky čajových vrecúšok a výsledky sú znepokojujúce. Lúhovanie čaju v plastovom vrecúšku vyrobenom z polypropylénu – bežného materiálu používaného na výrobu čajového vrecúška – uvoľnilo viac ako miliardu plastových častíc na mililiter. Plastové mikročastice sa však rovnako našli aj v papierových vrecúškach z celulózy a v sieťovej nylonovej variante. V týchto prípadoch sa však išlo „len“ o milióny častíc na mililiter.
„Skutočnosť, že sa našlo toľko mikro a nanoplastov v produkte na konzumáciu, je potenciálne znepokojujúca,“ píše tím vedcov vo svojej správe.
Ako vplýva na telo
Ako prebiehalo testovanie plastu v čaji? Plast extrahovali a aplikovali ho priamo do buniek. Ako pripomína portál Health, bunky absorbovali plastové častice, čo naznačuje, že mikroplasty by mohli v tele pretrvať aj po vypití čaju. „Musíme sa obávať obrovského množstva jednorazových plastov, ktorým sú ľudia denne vystavení,“ povedala Alba García-Rodríguez, výskumníčka Univerzity v Barcelone.
Podľa odborníkov sú tieto zistenia „znepokojivé“. Po konzumácii takéhoto čaju by mikroplasty mohli putovať do tkanív a orgánov v gastrointestinálnom trakte, následne do krvného obehu, a to by im „umožnilo infiltrovať ďalšie tkanivá a orgány v celom tele“.
Netradičná príprava pred svadbou? Annie chce spoznať do konca roka TISÍC mužov
Nebojujú proti plastu
Zároveň však experti upozorňujú, že na vyvodzovanie záverov z tohto výskumu je zatiaľ priskoro. „Hoci štúdie spájajú chemikálie pridávané počas výroby plastov s potenciálne vážnymi problémami, vrátane narušenia hormonálneho systému a rakoviny, vedci stále úplne nerozumejú zdravotným dopadom požitých mikroplastov,“ pripomína na záver portál Health.
Odborníci totiž upozorňujú, že v oblasti mikroplastov zatiaľ existuje len málo výskumov tohto druhu a prízvukujú, že výskum sa nesnaží zdiskreditovať význam plastu. „Nebojujeme proti plastovému priemyslu, pretože vieme, že plasty nám výrazne pomohli pri konzervácii potravín a zabezpečení ich bezpečnosti, ale musíme regulovať množstvo plastu,“ povedala na záver García-Rodríguez, výskumníčka zaoberajúca sa genetikou a mikrobiológiou.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné