Magazín

KOĽKO mäsa si dopriať za týždeň? Najnovší PREPOČET vás možno prekvapí

Koľko je málo a koľko už veľa s ohľadom na zdravie a environmentálnu stopu? Konečne poznáme odpoveď.

Ilustračný obrázok k článku KOĽKO mäsa si dopriať za týždeň? Najnovší PREPOČET vás možno prekvapí
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Ľudia naprieč svetom konzumujú mäso už viac ako 2,6 milióna rokov. No viete, koľko by ste si ho mali dopriať týždenne? Tím environmentálnych vedcov vo svojej najnovšej správe hľadal na túto otázku odpoveď: „Naša štúdia sa zamerala na biofyzikálne limity príjmu živín u ľudí a vplyv na životné prostredie, ale prihliadla aj iné aspekty, ako je cenová dostupnosť a kultúrna akceptácia,“ píšu autori.

Odborníci vypočítali ideálne číslo – také, ktoré prospieva ľudskému zdraviu a zároveň je šetrné k planéte. Informuje o tom portál Sciencealert. Koľko gramov mäsa je tou najideálnejšou voľbou?

Je to 255 gramov mäsa týždenne, čo zodpovedá zhruba dvom kuracím prsiam. To je šesť až desaťkrát menej mäsa, ako skonzumuje priemerný Európan či Američan.

Červené mäso

„Väčšina ľudí si dnes uvedomuje, že by sme mali jesť menej mäsa – a to z environmentálnych aj zo zdravotných dôvodov. No je ťažké si predstaviť, čo vlastne znamená ‚menej‘ a či to má v širšom meradle vôbec nejaký význam,“ povedala Caroline Gebara, hlavná autorka štúdie a environmentálna vedkyňa.

Odborníci si posvietili na tzv. červené mäso. Podľa ich zistení štúdia naznačuje, že práve hovädzie mäso, žiaľ, nemôže byť súčasťou environmentálne udržateľnej stravy.

Prečo? Chov týchto hospodárskych zvierat je mimoriadne náročný a zároveň hospodárske zvieratá produkujú veľké množstvo skleníkových plynov. „Naše výpočty ukazujú, že aj mierne množstvo červeného mäsa v strave nie je kompatibilné s tým, čo planéta dokáže obnoviť zo zdrojov na základe environmentálnych faktorov, ktoré sme v štúdii skúmali,“ vysvetlila Caroline Gebara.

Čo s tým?

Vedecký tím však nie je striktne za zákaz mäsa. Odborníci poukazujú na to, že problém je možné vyriešiť akousi strednou cestou. „Existuje mnoho iných diét – vrátane tých s mäsom – ktoré sú zdravé aj udržateľné,“ pripomenula Caroline Gebara.

„Nemusí to však byť buď-alebo,“ povedala environmentálna vedkyňa Caroline Gebara. Súčasťou zdravého jedálnička môžu byť syry, biele mäso, ryby aj vajcia.

„Dosiahnutie skutočne udržateľného stravovania si vyžaduje univerzálnu dostupnosť, ktorú musia podporovať tvorcovia politík na všetkých úrovniach,“ dodali v správe vedeckí pracovníci. Výskum bol publikovaný v odbornom časopise Nature Food.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM