Detské stravovanie ovplyvňuje ZDRAVIE na celý život. Odborníčka RADÍ rodičom, na čo nezabúdať
V rozhovore s primárkou MUDr. Veronikou Barkáčovou sa dozviete aj to, čo najlepšie v oblasti stravovania môže urobiť rodina a čo odporúča pri podozrení na alergiu či intoleranciu u dieťaťa.

Správne zložená strava je u detí kľúčová nielen pre ich každodenné fungovanie, ale najmä pre zdravý rast, vývoj orgánov a budovanie imunity. Na význam detskej výživy a riziká nesprávnych návykov upozorňuje MUDr. Veronika Barkáčová, primárka detského oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen. Rozhovor s odborníčkou médiám sprostredkovala Jarmila Ševčíková, hovorkyňa AGEL Sk.
V rozhovore s MUDr. Veronikou Barkáčovou sa dočítate aj to:
- čo všetko v organizme ovplyvňuje vyvážená strava
- čo najlepšie v oblasti stravovania môže urobiť rodina
- na čo si pri vyraďovaní potravín treba dať pozor
- v čom vidí príčinu nárastu potravinových alergií a intolerancií
- čo odporúča pri podozrení na alergiu či intoleranciu u dieťaťa
Vzor rodičov a súrodencov
Deti prechádzajú od narodenia viacerými rastovými a vývojovými obdobiami — od novorodeneckého a dojčenského, cez predškolské a školské, až po pubertálne a adolescentné. „Každé obdobie má svoje špecifiká a zdravá, vyvážená strava je v ňom kľúčová pre správny psychomotorický vývoj, posilňovanie imunity a funkcie jednotlivých orgánov, napríklad mozgu, srdca, pľúc aj pohybového aparátu,“ vysvetľuje Barkáčová.
Deti podľa jej slov potrebujú dostatočný a vyvážený príjem makroživín (bielkoviny, sacharidy, tuky) aj mikroživín (vitamíny, minerály, stopové prvky). V detskom veku je dôležitý najmä vitamín D, železo, zinok a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast a vývoj jednotlivých orgánov.
Správne stravovanie detí však začína doma – podobne, ako pri iných aspektoch učenia detí, aj pri formovaní správnych stravovacích návykov je najdôležitejší vzor rodičov či súrodencov. „Deti pozorujú a kopírujú správanie rodičov od útleho veku," poznamenala primárka.
"Najlepšie, čo môže rodina urobiť, je jesť spolu a zdravo,“ zdôrazňuje Barkáčová
Týmto prístupom tak docielite napríklad aj zaradenie potraviny, ktorá dieťaťu pôvodne nevyhovuje farbou, vôňou či konzistenciou.
Pozor na obmedzovanie
Je v poriadku, ak dieťaťu nechutí všetko.
Pozor si však treba dať na vyraďovanie potravín z jedálnička bez vážnejšieho dôvodu. Často totiž dochádza k vyradeniu mäsa, mlieka či lepku z detského jedálnička kvôli osobnému presvedčeniu alebo intolerancii u rodiča. Podľa Barkáčovej však nejde o správny prístup. „Cielené obmedzovanie jedál u zdravého dieťaťa bez potvrdenej alergie nie je vhodné. Detský organizmus sa vyvíja a potrebuje všetky živiny. Ak už je potrebné niečo zo stravy vylúčiť, treba to nahradiť inými vhodnými potravinami a konzultovať s odborníkom,“ dopĺňa primárka.
Pri zavádzaní príkrmov od 4. až 6. mesiaca odporúča Barkáčová ponúkať všetky potraviny, aj tie potenciálne rizikové, no v malom množstve. „Práve takto si dieťa vytvára toleranciu. Vynechávanie potravín bez dôvodu môže neskôr viesť k alergickým prejavom, ale aj k nedostatku dôležitých látok, ktoré môžu negatívne ovplyvniť napríklad vývoj kostí, zubov či imunitu,“ dodáva.
Nepravidelné a nevyvážené stravovanie, prípadne obmedzovanie niektorých potravín, má pre deti vážne následky.
„Deti čerpajú zo stravy nielen energiu, ale aj živiny potrebné na rast. Ich nedostatok sa môže prejaviť anémiou, poruchami rastu, nesprávnym držaním tela, oslabenou imunitou, únavovým syndrómom, opakovanými infekciami a dokonca celoživotnými problémami pohybového aparátu,“ varuje odborníčka zo zvolenskej nemocnice. Obzvlášť rizikové je vynechávanie mliečnych výrobkov, čo môže viesť k slabosti kostí, častejším zlomeninám a nekorektnému vývoju chrbtice. Nevyvážená strava často vedie aj k obezite či poruchám metabolizmu.
Viac o tom, v čom vidí príčinu nárastu potravinových alergií a intolerancií a čo pri podozrení na ne odporúča, sa dočítate na nasledujúcej strane.
Ďalšie aktuálne správy
