ELA Magazín Lifestyle

Ktoré polievky v strednej Európe sú NAJLEPŠIE? Pozrite, ako dopadla naša tradičná

Gastronomický web Taste Atlas sa opäť zameral na hodnotenie polievok. Prestížny portál aktualizoval rebríček tých najlepších európskych. Ako vyzerá rebríček 100 najchutnejších?

Ilustračný obrázok k článku Ktoré polievky v strednej Európe sú NAJLEPŠIE? Pozrite, ako dopadla naša tradičná
Zdroj: pixabay.com

Svetlo sveta uzrel rebríček najlepších polievok sveta. Medzi stovkou pokrmov sa objavil aj slovenský zástupca. Ako už možno tušíte, reč je o našom kulinárskom poklade, kapustnici. Rebríček zverejnil portál TasteAtlas. V prestížnom rebríčku obsadil náš (najmä) vianočný tradičný pokrm krásne 6. miesto.

Vlani v decembri pritom skončila na 14. mieste, v roku 2023 dokonca až na 26. mieste.

Na 1. mieste sa umiestnil maďarský Guláš od našich južných susedov. Taste Atlas píše, že táto špecialita sa pripravuje z mäsa, tradične hovädzieho, ktoré sa dusí v bohatom vývare s paprikou, zvyčajne spolu s cibuľou, koreňovou zeleninou, rôznymi koreninami a občas aj paradajkami (v niektorých regionálnych variantoch).

Ako druhý skončil Rosół. Je to tradičná poľská mäsová polievka a hoci najznámejšou je kuracia verzia, často sa pripravujú aj hovädzie, teľacie, morčacie alebo zmiešané mäsové vývary. Bravčové mäso by sa nikdy nemalo používať, pretože jeho výsledkom je nepriehľadný vývar.

Aj polievka ohodnotená na 3. miesto je z Poľska. Ako uvádza portál Taste Atlas, národné jedlo našich severných susedov sa zvyčajne podáva na Veľkú noc. Ide o Žurek, ktorej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. Obsahuje mäso ako klobásy, slaninu či šunku, ale aj zeleninu či vajíčko uvarené natvrdo.

Štvrté miesto patrí obľúbenej českej Cesnačke. Tá okrem cesnaku obsahuje aj zemiaky, mäsový vývar, cibuľu a tradičné korenie, ako je rasca a majorán. Portál dodáva, že nesmie chýbať strúhaný syr a chrumkavé krutóny.

Na 5. mieste je obdoba nášho vývaru, maďarská polievka Húsleves. Táto výdatná polievka je tradične pripravená s hovädzím alebo kuracím mäsom, je základným jedlom reštaurácie, ako aj bežným domácim jedlom. Okrem mäsa zvyčajne obsahuje rezance, koreňovú zeleninu a rôzne koreniny. Podáva sa vždy horúci, buď ako výživné predjedlo alebo ľahké hlavné jedlo.

Nuž a 6. miesto patrí našej Kapustnici. Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, pochádzajúce z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb. „Kapustnica je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe, no na Slovensku sa niekedy podáva s bryndzovými haluškami, zemiakovými haluškami zmiešanými so smotanovým ovčím syrom,“ píše portál o našom tradičnom jedle.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM