Správy

Aké sú NAJHORŠIE slovenské jedlá? Do REBRÍČKA zaradili aj naše obľúbené pochúťky

Čo krajina, to iné lokálne pochúťky. Domácim sa pri ich mene zbiehajú slinky, no zahraničným turistom príliš voňať nemusia.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú NAJHORŠIE slovenské jedlá? Do REBRÍČKA zaradili aj naše obľúbené pochúťky
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková , Unsplash.com

Tekovský salámový syr

Milovníkov syrov nepoteší ani druhé miesto nelichotivého rebríčka. „Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrábaný z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov v Slovenskej republike, na hranici medzi Nitrianskym a Banskobystrickým krajom od roku 1949. Región sa nachádza v nížinnej oblasti, známej vinohradníctvom a výrobou syra,“ píše Taste Atlas.

Portál pripomína, že syr môže byť údený alebo neúdený a má podobu dlhého valca podobného saláme: „Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní syra.“

Liptovská saláma

Prvé miesto zoznamu najhoršie hodnotených slovenských jedál podľa portálu Taste Atlas patrí Liptovskej saláme: „Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi. Liptovská saláma má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvej bravčovej masti použitej pri jej príprave a vyžaruje intenzívnu vôňu muškátového orieška a zázvoru.“

Portál pripomína, že unikátna receptúra pochádza ešte zo 70. rokov minulého storočia, pričom si spotrebiteľskú obľubu zaslúžila vďaka svojej výraznej chuti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM