Kultúra

Niečo také sme ešte v Prešove NEZAŽILI: Prichádza festival, ktorý bude mať slovenskú PREMIÉRU

Na festivale Aplec Internacional vystúpi vyše 600 katalánskych umelcov.

Ilustračný obrázok k článku Niečo také sme ešte v Prešove NEZAŽILI: Prichádza festival, ktorý bude mať slovenskú PREMIÉRU
Zdroj: APLEC Internacional - Adifolk

Festival katalánskej kultúry sa bude po prvýkrát konať na Slovensku. V centre Prešova predvedie svoje tradície počas troch dní vyše 600 účinkujúcich z Katalánska. Ako pre TASR uviedol primátor Prešova František Oľha, mesto bude tri dni centrom kultúrneho života v regióne.

Počas troch dní

V poradí 36. ročník festivalu Aplec Internacional sa uskutoční od piatka (9. 8.) do nedele (11. 8.). Organizátorom festivalu je združenie Adifolk a mesto Prešov. „Očakávame návštevníkov z okolitých obcí a miest z Prešovského aj Košického kraja, aj zo stredu a západu Slovenska, prípadne z Česka. Teším sa na rozmanitý víkend plný hudby, tanca, folklóru a tradícií, pretože kultúra má byť rôznorodá, pestrá a žiadna iná,“ dodal.

Na festivale v Prešove sa predstavia účinkujúci z rôznych skupín, ktorí vytvoria aj pouličnú šou. „Každý rok pracujeme na tom, aby mal festival čoraz väčší ohlas, aby bol čo krajší a kvalitnejší, aby sme naše tradície mohli prezentovať po celom svete,“ uviedol prezident Adifolk Ivan Besora Roig.

Na čo sa môžeme tešiť?

Súčasťou programu bude predstavenie tradičného katalánskeho tanca sardana s originálnou živou hudbou. Účinkujúci predvedú paličkový tanec, ľudské veže, predstaví sa katalánsky orchester Cobla, giganti, diablici, ohňová šou, zborový spev, ako aj hudobníci s tradičnými katalánskymi hudobnými nástrojmi a ďalšie rôznorodé aktivity.

„Podujatia uspokoja všetky chute, budú pouličné predstavenia, veľké sprievody, koncerty v kostole, večerné vystúpenia s účasťou viac ako 600 účinkujúcich, hudobné predstavenia a nezabudnime ani na výstavy,“ dodal viceprezident Adifolk Víctor Duaigües Simó s tým, že podujatia budú tlmočené dobrovoľníkmi.

Festival Aplec Internacional sa začal v roku 1988 v Amsterdame s cieľom dostať do povedomia katalánsku kultúru. Konal sa v mestách ako Paríž, Zürich, Luxemburg, Manchester, Graz a ďalšie. Vlani sa podujatie konalo v rakúskom meste Villach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

FESTIVAL KATALÁNSKEJ KULTÚRY V PREŠOVE 🎊 Už tento piatok sa v Prešove po prvýkrát na Slovensku začne trojdňový...

Posted by Mesto Prešov - Oficiálna stránka on Wednesday, August 7, 2024
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM