Správy

Mariánsku horu v Levoči chcú OBNOVIŤ: Ľudia vyzbierali štvrť MILIÓNA eur

Mariánsku horu chcú obnoviť. Veriaci na projekt vyzbierali 245-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Mariánsku horu v Levoči chcú OBNOVIŤ: Ľudia vyzbierali štvrť MILIÓNA eur
Zdroj: TASR/Veronika Miháliková

Mariánsku horu v Levoči chcú postupne obnoviť. Veriaci na projekt tamojšej farnosti vyzbierali v rámci júlovej celodiecéznej zbierky takmer 245 000 eur. Dekan Peter Majcher pre TASR potvrdil, že peniaze využijú na rekonštrukciu pútnického domu na Mariánskej hore.

Zobrali úver

„Projekt obnovy prebieha od jari tohto roku. Práce sú rozplánované na dva roky. Samozrejme, všetko závisí od schopnosti financovania. Je možné, že obnova pútnického domu sa predĺži,“ uviedol Majcher s tým, že rekonštrukcia si celkovo vyžiada približne tri milióny eur. Na tento účel si farnosť vzala úver vo výške jedného milióna eur, ktorý bude postupne splácať.

Pútnický dom postavili pri Bazilike Navštívenia Panny Márie ešte v roku 1944. Počas hlavnej púte poskytuje služby kňazom, pútnikom a usporiadateľom. Počas roka v tichom prostredí slúži aj ako exercičný dom.

Zapájajú sa do výziev

Ponúka rôzne alternatívy duchovných cvičení pre kňazov, rehoľníkov, rehoľnice a ostatných veriacich podľa jednotlivých vekových skupín, ako aj duchovné obnovy a duchovné stretnutia laických spoločenstiev či rádov.

„Pri obnove spolupracujeme s Prešovským samosprávnym krajom a aj s jeho pomocou sa zapájame do výziev na získanie financií. Pravdou je, že cirkevné štruktúry nemajú veľa možností na čerpanie fondov, keďže je Cirkev často považovaná za neoprávneného žiadateľa. Pri obnove nás už teraz podporuje Spišská diecéza, viaceré subjekty i jednotlivci, každý podľa svojich možností,“ upozornil Majcher.

Dodal, že celková obnova Mariánskej hory počíta aj s komplexnou obnovou samotnej baziliky, pričom aktuálne pracujú na projektovej dokumentácii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM