Správy

Záhada pri obci v Prešovskom okrese: Majú tu niečo, čo ľudia obchádzajú široko-ďaleko!

Nachádza sa asi kilometer od obce v okrese Prešov. Ľudia ho obchádzajú na široko-ďaleko. Vždy hovorievali, že ani zvieratá sa v jeho okolí nechceli pásť. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Záhada pri obci v Prešovskom okrese: Majú tu niečo, čo ľudia obchádzajú široko-ďaleko!
Zdroj: TASR

Starý záhadný močiar, ktorý sa nachádza asi kilometer od obce Okružná v okrese Prešov, ľudia obchádzajú na široko-ďaleko. Na tomto mieste vraj stála kedysi pôvodná dedina.

Celý Kereštvej sa prepadol

Legenda o zániku pôvodnej obce sa odovzdáva z generácie na generáciu a príbeh zachytil aj učiteľ v školskej kronike začiatkom roku 1914. Kereštvej, ako sa pôvodne nazývala táto obec, bol osadený v peknom údolí. Ľudia vraj zbohatli, mali sa veľmi dobre, zabudli však na skromnosť a pracovitosť.

„Hovorí sa, že od rozkoše nevedeli čo robiť. Jedli zlatými lyžičkami zo zlatých tanierov, nebrali vážne autority ani Pána Boha. Začali sa zabávať v kostole a na Veľký piatok si tam urobili bál. Božské mocnosti však urobili to, čo asi nikto z nich nečakal a celý Kereštvej sa prepadol,“ pripomenul legendu starosta obce Vladimír Magač.

Z chrámu bolo počuť zvony

Dodal, že na tomto mieste je dnes veľký močiar, kde nič nerastie. Ľudia sem zavše zájdu a hľadajú pozostatky starej dediny, ale nič vraj po nej nezostalo. Starí ľudia hovorievali, že keď sem chodili, prikladali ucho k zemi a tvrdili, že bolo počuť zvony z prepadnutého chrámu. Aj keď ide len o starú legendu, starosta si myslí, že trošku pravdy na tom môže byť. Samozrejme, že ľudia si už príčinu tejto katastrofy domysleli, ale to, že sa mohli domy prepadnúť alebo stratiť, nemusí byť až také nemožné.

Slanské vrchy sú totiž sopečného pôvodu a nie je vylúčené, že tu vznikla nejaká jaskyňa, ktorá sa prepadla a okrem toho tu v minulosti mohli byť aj zosuvy pôdy. Podľa historických záznamov pochádza prvá písomná zmienka o tejto obci z roku 1359 a patrila k panstvu majiteľov hradu Šebeš. Ľudia sa tu zaoberali väčšinou poľnohospodárstvom a prácou v lese, venovali sa však aj povozníctvu a vraj zbierali slimáky pre panské dvory. Pôvodný názov dediny bol Keuresfeu, neskôr v roku 1773 sa spomína ako Kerestowej. Následne v roku 1927 ako Kereštvej a tento názov si zachovala až do roku 1948, kedy bola premenovaná na Okružnú.

Môže vás zaujímať:

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Na stole je megaprojekt: Z Domaše chcú spraviť celoročný dovolenkový raj! VIZUALIZÁCIE vnú­tri

10 najnetradič­nejších krstných mien obyvateľov Prešova: Mickey, Ronaldo… a tým to ešte nekončí!

Zistili sme 30 najčastejších krstných mien v Prešove: Nájdete medzi nimi aj to svoje?

Zažil ničivé požiare v 19. storočí, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Prešove

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM