Rôzne

Na stole je megaprojekt: Z Domaše chcú spraviť celoročný dovolenkový raj! VIZUALIZÁCIE vnútri

Domaša sa môže zmeniť. Občianski aktivisti majú smelé plány, hovoria o projekte, ktorý počíta s najdlhšou plávajúcou promenádou v strednej Európe, akvacentrom, cyklistickým chodníkom, bobovou dráhou... Chýbať nemajú ani lyžiarske svahy. Pozrite si to na VIDEU!

Ilustračný obrázok k článku Na stole je megaprojekt: Z Domaše chcú spraviť celoročný dovolenkový raj! VIZUALIZÁCIE vnútri
Zdroj: TASR

Občianski aktivisti z Domaše sú presvedčení, že okolie vodnej nádrže má v oblasti cestovného ruchu veľký potenciál, potrebuje len finančnú injekciu. Spolu s obcou Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou, pod ktorú patrí oblasť Dobrá, vypracovali projekt Národného centra vodných športov, oddychu a športovej histórie a urbanistickú štúdiu nového turistického komplexu. Výšku investície odhadujú na 6,5 milióna eur. Projekt, by mal byť impulzom na rozvoj regiónu, v týchto dňoch ho zaslali na Úrad vlády SR, od ktorého žiadajú investičný stimul. Predstavili ho tiež v Prešove.

Od akvacentra, cez lyžiarske svahy až po bobovú dráhu…

Projekt obsahuje turistickú infraštruktúru. Na hladine vodnej nádrže chcú postaviť plávajúcu promenádu dlhú 1,3 kilometra s prístavom pre vodné športy. Na nábreží promenádu s chodníkom slávy venovanú našim olympionikom. Túto myšlienku chcú ešte podčiarknuť zriadením múzea športovej histórie. Medzi strediskami Domaša Valkov a Domaša Dobrá chcú postaviť cyklistický chodník dlhý 52 kilometrov. Projekt neskôr počíta s výstavbou rozhľadne, bobovej dráhy. Prevádzka zariadení na Domaši by po takejto investícii mala fungovať celoročne. Preto zvažujú úpravu lyžiarskych svahov a chceli by nájsť aj investora, ktorý by postavil akvacentrum.

Asi 90 percent pozemkov, na ktorých by sa malo stavať, patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku, teda štátu.

Stačiť majú 2 roky! Kde našli inšpiráciu?

Starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ uviedol, že inšpirovať sa boli v Česku v Lipne nad Vltavou, kde vznikol Rezort Landal Marina s nadštandardnou turistickou infraštruktúrou a bohatou ponukou služieb a rôznych atrakcií. Prináša im to ročne 600 000 až 700 000 návštev­níkov a príjmy z miestnych daní. „Našej obci ide o to, aby sme stanovili jasné pravidlá a nejakú víziu do budúcnosti, aby každý vedel, akým smerom sa bude rekreačné stredisko uberať. Aby boli jasné pravidlá pre investorov, chatárov, pre každého, kto má rád Domašu,“ uviedol Kapraľ. Projekt vníma ako reálny. Podľa neho by na výstavbu mali stačiť dva roky.

Lákadlá pre návštevníkov i nové pracovné miesta

Vodná nádrž na Domaši vznikla pred 50 rokmi a za posledné roky do jej okolia štát nič neinvestoval. Je tu množstvo chát a súkromných zariadení poskytujúcich ubytovanie a stravovanie. Návštevníci sa však sťažujú, že tu nemajú čo robiť a neostávajú na viac dní. Investícia do tohto projektu by priniesla regiónu s vysokou mierou nezamestnanosti nové pracovné miesta.

Kapraľ uviedol, že projekt chcú predstaviť aj poslancom Prešovského samosprávneho kraja. Osloviť chcú tiež Slovenský vodohospodársky podnik, jachtingový zväz či ďalšie obce. Predstava aktivistov z Domaše je taká, že správcovstvo po realizácii stavieb by mohlo prevziať viac subjektov. Cyklistický chodník by mohli spravovať obce Kvakovce a Bžany. Múzeum športovej histórie samosprávny kraj. Prístav a promenádu Slovenský zväz jachtingu a windsurfingu a o nábrežnú promenádu by sa mohla starať obec Kvakovce.

Najväčšie lákadlo: Plávajúca promenáda

Spoluautor projektu Peter Doričko uviedol, že najväčším lákadlom by mala byť plávajúca promenáda, najdlhšia v strednej Európe. „Bude ju tvoriť unikátny systém betónových pontónov, ktoré majú životnosť až 50 rokov, vyrábajú sa na Slovensku a takmer ich netreba udržiavať.“

Zámerom projektu je prilákať na Domašu našich turistov aj hostí z Poľska, Maďarska a Ukrajiny. V okruhu 200 kilometrov od Domaše žije 4,5 milióna ľudí, spresnil Doričko, čo je podľa neho dobrá perspektíva.

titulné foto: ilustračné

Domaša v budúcnosti?!
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM