Správy Správy

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Región v okolí Prešova je bohatý nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Mnohé z nich sú veľmi dobre známe, ale iným sa takejto slávy až tak nedostalo. Pripravili sme si pre vás päticu z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť
Zdroj: TASR

Zvony v Hrabkove

V 14. storočí dal v Hrabkove v okrese Prešov Mikuláš z Perína postaviť kláštor pre augustiánov zasvätený svätému Duchu. V súčasnosti je na tom mieste kríž, oproti je materská škola. V priebehu 16. storočia kláštor chátral a na jeho konci už neexistoval. Dodnes jestvujú kláštorné klenbové pivnice, ktoré používajú niektoré rodiny. Hovorí sa, že kláštor mal 2 zvony: jeden veľký a jeden malý. Malý bol v miestnom kostole Šimona a Júdu a je tam dodnes. Veľký zvon bol v kláštore. Po zbúraní kláštora sa zvon podľa povestí prepadol pod zem. Boli vraj pokusy ho vytiahnuť, ale pre jeho veľkosť sa to nepodarilo. Dodnes je vraj tento zvon zakopaný pod krížom, kde stál kláštor.

Čertov kameň

Údolie pod Ščerbovou horou na Cemjate je zaujímavá lokalita s mnohými turistickými chodníkmi a cieľmi. Čertov kameň je jedným z nich aj vďaka svojmu tvaru a zloženiu. Ojedinelý blok žilného kameňa je zbytkom paleogéneho treťohorného mora. Bol sprístupnený nedávno.

Pamätník Východosloslo­venského roľníckeho povstania

Trasa k pomníku je pomerne zanedbaná a pamiatka je málo propagovaná. Nachádza sa v blízkosti Hanisky, na vrchu Furča južne od Prešova na východných svahoch Šarišskej vrchoviny. Pomník bol postavený roku 1938 v rámci osláv 20. výročia trvania Československej republiky na pamiatku Východoslovenského roľníckeho povstania, ktoré vypuklo v roku 1831. Tvorí ho monumentálne súsošie z pieskovca a je dielom akademického sochára Jozefa Pospíšila a architekta Č. Vořecha. Hlavným motívom pomníka je bronzová socha víťazne kráčajúceho muža, umiestnená na vysokom valcovom pylóne. V podnoží je súsošie 7 povstalcov, ktorí symbolicky znázorňujú všetky skupiny účastníkov povstania. V pravej ruke drží ratolesť dĺžky 0,4 metra. Sochy v súsoší sú vytesané z pieskovca.

Šebešský hrad

Na nižnom konci obce Podhradík bol v roku 1755 postavený kostol, ktorý bol neskôr po rôznych úpravách v roku 1992 zbúraný, pretože sa objavili statické nedostatky. Na jeho mieste ľudia vybudovali nový, moderný, rímsko-katolícky kostol Najsvätejšej Trojice. Dedina bola kedysi majetkom rodu rytiera Syneka de Sebessy, ktorí si neskôr postavili sídlo v neďalekej Nižnej Šebastovej. Od 17. storočia hrad chátral a takmer zanikol. Jeho obnova sa začala v roku 2012. Ešte v čase 2. svetovej vojny ju vraj obyvatelia obce využívali na ukrývanie materiálu a potravín, veľkej popularity sa mu však nedostalo.

Zamutovské skaly

V hlbokom lese pri obci Zámutov, na hrebeňoch vrchov Čierna skala a Čulkov, sa rozkladá nádherné skalné mesto zvané Zámutovské skaly, čo je prírodná rezervácia v Slanských vrchoch. Lokalita vyhlásená pre svoju jedinečnosť i za prírodnú rezerváciu je plná pôsobivých sopečných brál a veží vysokých i viac ako 10 metrov. Pod skalnými stenami sa tu a tam nachádzajú rozsiahle kamenné sutiny. Z vyššie položených častí skál sa otvárajú pekné výhľady na obec Zámutov a okolie. V lokalite si prídu na svoje i milovníci živej prírody, najmä flóry, vyskytuje sa tu totiž viacero veľmi vzácnych a chránených rastlín. Okrajovými časťami rezervácie Zámutovské skaly vedie modro značený turistický chodník z obce Zámutov. Táto turistická destinácia je vzdialenejšia od Prešova a mnoho ľudí o nej nevie.

zdroj k dedine Hrabkov: wikipedia.sk, ďalšie údaje redakcii z Mestského informačného centra sprostredkovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová

Môže vás zaujímať:

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Pacienti v našom meste prehovorili: Tento muž sa stal najobľúbenejším lekárom prešovskej nemocnice

Na stole je megaprojekt: Z Domaše chcú spraviť celoročný dovolenkový raj! VIZUALIZÁCIE vnú­tri

foto: Pamätník Východosloslo­venského roľníckeho povstania

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM