Ľubomír Hudačko Správy

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Preteká Prešovom i niekoľkými okolitými mestami. Jeden z regiónov na východe ju má dokonca vo svojom názve. Reč je o rieke Torysa. To, že meria viac ako 140 kilometrov a ústí do rieky Hornád vieme zrejme všetci. O týchto zaujímavostiach ste však zrejme ešte nepočuli...

Ilustračný obrázok k článku Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili
Zdroj: TASR

Pramení v Levočských vrchoch

Torysa pramení v Levočských vrchoch pod Škapovou, asi 5 km severozápadne od obce Torysky, v nadmorskej výške okolo 1 080 m n. m. Odvodňuje povodie veľké 1 349 km², je vrchovinovo-nížinným typom rieky. Priemerný prietok v ústí je 8,2 m³/s.

Prítokmi sú Sekčov a Delňa

Torysa je východoslovenská rieka a jej dĺžka je 129 kilometrov. Do Hornádu sa vlieva južne od obce Nižná Hutka, juhovýchodne od Košíc, v Košickej kotline. Najväčšie prítoky sú zľava Ľutinka, Sekčov a Delňa, sprava Slavkovský potok.

Spočiatku tečie na juhozápad, ale…

Rieka tečie niekoľkými smermi. Spočiatku na juhozápad, neskôr sa stáča na sever a onedlho na východ. Pri Lipanoch opúšťa Levočské vrchy, postupne sa stáča na juhovýchod a pokračuje údolím medzi Čergovom (na severovýchode) a Bachurňou (na juhozápade).

Preteká štyrmi mestami

V Prešove priberá svoj najvýznamnejší prítok Sekčov a tečie Košickou kotlinou na juh, už v podobe nížinnej rieky s mnohými meandrami. Preteká štyrmi mestami, okrem Prešova ešte cez Veľký Šariš, Sabinov a Lipany. Významné prítoky sú zľava Kučmanovský potok, Ľutinka, Dzikov, Sekčov, Delňa a Balka. Sprava sú Rovinný potok, Oľšavica a Slavkovský potok.

Názov regiónu odvodený podľa Torysy

Na východe Slovenska máme región hornej Torysy, alebo inak nazývaný hornotoryšský región. Nachádza sa v Prešovskom kraji, v severozápadnej časti Šariša a jeho názov je odvodený práve podľa rieky Torysa. Hlavnou osou územia je horný tok rieky Torysy a strediskovým centrom regiónu je mesto Lipany. Na východe Slovenska sa nachádza okrem toho aj obec s názvom Torysa.

Môže vás zaujímať:

Prešovčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov

Dominanta, na ktorú môžeme byť pyšní na FOTKÁCH: Sledujte, ako vyzerá zrekonšturovaný Solivar po novom! FOTO

Zistili sme 30 najčastejších krstných mien v Prešove: Nájdete medzi nimi aj to svoje?

zdroj: wikipedia.sk, spoznaj.eu

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM