Rôzne

Zažil ničivé požiare v 19. storočí, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Prešove

Keby tak vedel rozprávať, dozvedeli by sme sa iste mnoho zaujímavého. Strom v Prešove, ktorý je považovaný za jeden z najvzácnejších v našom meste. Viete, ktorý to je?

Ilustračný obrázok k článku Zažil ničivé požiare v 19. storočí, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Prešove
Zdroj: Mesto Prešov

Na území mesta Prešov je jeden z najvzácnejších stromov platan západný, Platanus occidentalis, rastúci na Požiarnickej ulici. Jeho mohutná koruna je rozložená nad Floriánovou bránou a uzatvára hlavný osový pohľad z centra mesta smerom na západ.

Jedinečný a neopakovateľný strom

Úplne presný rok jeho výsadby nie je známy. Eva Semanová z Krajského pamiatkového úradu Prešov však predpokladá, že mohol byť vysadený počas obdobia činnosti prešovského okrašľovacieho spolku a môže mať kompozičnú väzbu na priamu pohľadovú os Floriánovej brány. Úctyhodné rozmery sú podľa nej výsledkom priaznivých podmienok, doposiaľ chránených vyhradeným priestorom vilovej záhrady. Nivná pôda z naplavenín Torysy, s vysokou hladinou spodnej vody a prirodzene rýchly biologický rast, sú základom jeho mimoriadneho vzrastu v pomerne mladom veku.

„Jeho kmeň je rozvetvený nízko nad zemou na viacero silných kmeňov, ktoré priebežne strnulo vystupujú až do koruny. Strnulosť kmeňa je zmiernená veľkými laločnatými listami a guľatým súplodím, malebne visiacim z koncových konárov. Odlupovanie borky vo veľkých celistvých plátoch zanechalo na rozvetvenom kmeni a konároch svetlo a tmavozeleno-šedé škvrny, ktoré z mimoriadne mohutného exempláru vytvárajú jedinečný, vzácny a neopakovateľný strom,“ uviedla ďalej Semanová.

Zažil požiare aj vojny

Viera Ježíková z Oddelenia verejnoprospešných činností v Prešove ozrejmila okrem iného aj bližšie informácie k jeho veku a rozmerom. „Rastie na mimoriadne priaznivom stanovišti, na niekdajšej nive rieky Torysy s pomerne vysokou hladinou spodnej vody, na mieste, kde už v roku 1870 boli parkovo upravené záhrady. Jeho vek sa odhaduje na približne 146 rokov. Dosiahol výšku 32 metrov, priemer koruny má 31 metrov a obvod kmeňa asi 780 centimetrov. Strom je chránený v 2. stupni ochrany, ide o jeden zo vzácnych stromov,“ uviedla.

Na záver ešte pripájame krátku minútovku histórie. Čo všetko si môže tento platan pamätať? Vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré sa priamo i nepriamo dotýkali mesta Prešov:

  • 1886, 1887 – Veľké ničivé požiare, ktoré postihli Prešov
  • 1914 – Prvá svetová vojna
  • 16. 6. 1919 – Z balkóna radnice bola vyhlásená Slovenská republika rád
  • 1923 až 1924 – Stavba secesnej budovy Bosákovej banky
  • 1944 – Druhá svetová vojna
  • 19. 1. 1945 – Oslobodenie Prešova Červenou armádou
  • 1950 – Centrum sa stáva mestskou pamiatkovou rezerváciou
  • 1972 – Solivary sa stávajú národnou kultúrnou pamiatkou
  • 1989 – Nežná revolúcia
  • 2. 7. 1995 – Návšteva pápeža Jána Pavla II. v Prešove

Môže vás zaujímať:

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Na stole je megaprojekt: Z Domaše chcú spraviť celoročný dovolenkový raj! VIZUALIZÁCIE vnú­tri

foto: archívne, Msú Prešov

zdroj udalostí: wikipedia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM