Správy

Z pôjdu v obci pri Prešove vyhadzovali staré veci: Počas toho však objavili vzácny dokument!

V obci Okružná v okrese Prešov objavili počas rekonštrukcie vzácny dokument. Najskôr si mysleli, že ide o matričné záznamy. Po preskúmaní však zistili, že ide o niečo iné.

Ilustračný obrázok k článku Z pôjdu v obci pri Prešove vyhadzovali staré veci: Počas toho však objavili vzácny dokument!
Zdroj: TASR

Dokument objavili na pôjde starej školy v obci Okružná. Nešlo pritom o matričné záznamy, ale bola to stará triedna kniha ešte z roku 1901.

Poškodené listy sa dajú čítať

Budova starej školy tu stojí viac ako 100 rokov. Bola vlastníctvom gréckokatolíckej cirkvi. Tá sa s obcou dohodla, že jej budovu prevedie do vlastníctva s podmienkou, že tu zostane zachovaná škola. Pred tromi rokmi sa teda obec rozhodla, že budovu opraví a zateplí.

V tom čase z pôjdu už robotníci vyhadzovali staré veci, keď si pracovníčka obecného úradu Ľudmila Pelecháčová všimla starší dokument. Je písaný v maďarčine, má titulnú stranu a ďalšie záznamové listy, ktoré sú síce poškodené, ale dajú sa čítať. Išlo o oficiálnu knihu, pretože tabuľky na vpisovanie údajov sú v nej predtlačené. Keď sa do nich začítala, našla tu záznamy o školskej dochádzky svojho starého otca i babky.

Kronika zachytáva dianie v celej dedine

„Je tu zapísané meno dieťaťa a meno jeho otca. Podľa toho sa dalo definovať o koho išlo, lebo veľa mien bolo rovnakých. Sú tu údaje o dochádzke a štatistiky. Napríklad, že toto dieťa bolo za celý rok v škole len 30 dní. Všetko je potvrdené pečiatkou učiteľa z roku 1901,“ hovorí pracovníčka obecného úradu. Bohatú novodobú históriu dediny z prvej polovice 20. storočia mapuje aj tamojšia školská kronika.

Vďaka učiteľovi Jurajovi Juričovi, ktorý tu pôsobil, sa dnes ľudia dozvedajú viac o živote svojich prastarých rodičov. Kronika totiž nezachytáva len aktivity vtedajších žiakov, ale aj dianie v celej dedine. „Učiteľ vtedy napísal do kroniky, v jednom z prvých zápisov, že dokumenty o existencii gréckokatolíckej školy v Okružnej hovoria minimálne o jej 100-ročnej existencii. Takže naša škola tu musela byť minimálne v roku 1814,“ hovorí Pelecháčová. V kronike sa spomínajú aj časy, keď škola fungovala len v zimnom období, pretože od jari do jesene museli deti pomáhať rodičom na hospodárstve. Zo zápisov sa dozvedáme, že v spomínanom období učili deti gréckokatolíc­ki kňazi.

Dedina sa omladzuje

„Vyučovanie sa konalo v ruskom jazyku. Neskoršie, keď si rodičia prisvojili šarišsko-slovenskú reč, vyučovanie sa konalo v tomto jazyku. Potom štátne orgány nariadili vyučovanie v maďarčine, a to sa dialo až do roku 1918,“ hovorí záznam učiteľa Juriča v spomínanej kronike. Zo zápisov sa dozvedáme, ako tu hrali deti divadlo, kde chodili na výlety, ale aj to, čo sa dialo v obci. Spomínajú sa napríklad inšpekčné návštevy, ktoré kontrolovali a analyzovali dochádzku, počty detí a úroveň vyučovania.

Z jedného zápisu čítame, že inšpektor napríklad nariadil učiteľovi, aby písal kroniku krajšie. Kedysi medzi svetovými vojnami do tejto školy chodilo vraj aj 80 detí. Teraz majú 19 žiakov, ktorí navštevujú ročníky od prvého po štvrtý. Napriek tomu, že udržať školu stojí veľa úsilia, vedenie obce nikdy neuvažovalo o jej zrušení. Veria, že detí bude pribúdať. Veď aj oficiálne štatistiky hovoria o tom, že sa tu rodí stále viac detí a dedina sa omladzuje.

Môže vás zaujímať:

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Záhada pri obci v Prešovskom okrese: Majú tu niečo, čo ľudia obchádzajú široko-ďaleko!

Zažil ničivé požiare v 19. storočí, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Prešove

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM