Ľubomír Hudačko Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Prešove, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Prešove, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Fintice

Dominantou obce je vrch Stráž. Na severozápade je Kikapa – Kamenná brána. Je to priesmyk, kde je vytesaný prechod do skál, umelo vytvorená brána. Pod Kamennou bránou sú Močidlá, kde ľudia dávno močili ľan a konope. Ďalej na západ je Bochta a za Bochtou je les nazývaný Hudačka. Je tam studnička so „zázračnou“ vodou. Na severe sú Aďagaše, čo znamená žltá tehlárska hlina, lebo v doline sa v minulosti pálili tehly. Vyššie od Aďagašov sú Vinice, kde sa donedávna pestovalo hrozno. Iný zvláštny úkaz je tzv. Podkova v lese Šom. Podkova má podobu skutočnej podkovy. Je to nahromadené množstvo kamenia takmer rovnakej veľkosti. Veľká podkova je široká 120 metrov, pri nej je Malá podkova široká asi 25 metrov.

Ruská Nová Ves

Nad obcou Ruská Nová Ves, východne od Prešova sú za dobrého počasia viditeľné zrúcaniny hradu, ktorý miestni obyvatelia nazývajú Zbojníckym hradom. Najstaršie dejiny hradu sú späté s legendárnym soľným hradom Castrum Salis. Tento hrad, chrániaci soľné bane, existoval pravdepodobne ešte pred príchodom starých Maďarov. Tvar skalného ostrohu, na ktorom hrad stojí, ho rozdelil na dve časti: horný hrad so štvorhrannou vežou, priľahlým palácom a obvodovým múrom, prístupný iba peši a dolný hrad s kruhovou vežou a obvodovou hradbou so vstupnou bránou. Toto dolné nádvorie chránila z východnej časti bez terénnych prekážok hlboká priekopa s valom s palisádou.

Brežany

V dedine Brežany majú poriadnu raritu. Tu môžete naštíviť drevený gréckokatolícky chrám svätého Lukáša Evanjelistu z roku 1727. A ten má čo ponúknuť, pretože je jediný v okrese Prešov a tiež jediný v celej Šarišskej vrchovine. Na Slovensku je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky. Tento unikát môžete obdivovať aj okrem nádhernej prírody. Obec sa nachádza v oblasti Šarišskej vrchoviny v lone prekrásnej prírody a sú súčasťou mikroregiónu Čierna hora, ktorý sa snaží zveľaďovať oblasť. Podieľa sa na organizovaní akcií a často sem prichádzajú hubári, pretože hubám sa v okolí dediny skutočne darí.

Podhradík

Hrad Šebeš nad obcou Podhradík v okrese Prešov sa už niekoľko rokov obnovuje v rámci projektu záchrany hradov na Slovensku. Vytvorilo sa tu pred časom 7 pracovných miest z radov bývalých nezamestnaných evidovaných na úradoch práce. Hrad plnil v stredoveku úlohu miestneho útočiska. Hrad Šebeš bol v roku 2016 súčasťou turistického projektu Prešovská hradná cesta. Išlo o produkt hradného turizmu v okolí Prešova zahrňujúci šesť hradov – Kapušiansky hrad, Hrad Šebeš, Šarišský hrad, Hrad Lipovce, Zbojnícky hrad a Obišovský hrad.

Šarišská Poruba

Aj Šarišská Poruba v okrese Prešov má čo ponúknuť. Rozkladá sa pod Slanskými vrchmi a ešte aj dnes tam možno vidieť historický artefakt. Nachádza sa tam totiž stará rímskokatolícka zvonica, postavená takmer celá z dreva. A hoci má už svoj obdivuhodný vek, tak dodnes slúži obyvateľom obce. Bola postavená z dôvodu, že v obci žijúci rímskokatolíci nemali kostol. Hlas zvona ich vítal do života, nového dňa, hlásil poludnie a podvečer odprevádzal na poslednej ceste, či chránil pred hromom, krupobitím a epidémiami. Jej vek nemožno zistiť, no je na nej zvon z roku 1885.

Môže vás zaujímať:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Lycherd ešte ako tak, ale Kendice by ste netipovali :)

Ako oslovíte dievku z Lesíčka či chlapa z Drienovskej Novej Vsi? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

Dedina pri Prešove dostala super nápad a aj ho zrealizovala: Rozprávková zóna s medovníkovou chalúpkou!

Pavol (32) píše parádne príbehy v šarištine: Pripovitka pre chlopoch, akú ste ešte nečítali!

Žije v dedine pri Prešove a má zlaté ručičky: Martin v Šarišskej Porube vyrába drevené nádhery, FOTO

zdroj: wikipedia

foto: ilustračné/pohľad z hradných múrov hradu Šebeš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM