Ľubomír Hudačko Rôzne

Dedina pri Prešove dostala super nápad a aj ho zrealizovala: Rozprávková zóna s medovníkovou chalúpkou!

Známa dedina pri Prešove sa má čím pochváliť. Nepýši sa len hradom, ale ponúka aj zaujímavosti, o ktorým možno ani návštevníci nevedia. V obci totiž môžete naraziť na relaxačno-rozprávkovú zónu s medovníkovou chalúpkou.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Prešove dostala super nápad a aj ho zrealizovala: Rozprávková zóna s medovníkovou chalúpkou!
Zdroj: Dnes24.sk

Známa dedina pri Prešove sa nepýši len hradom. Kapušany totiž odhaľujú aj ďalšie zaujímavosti, o ktorých vie máloktorý návštevník. Vedeli ste napríklad, že obec skrášľuje aj drevené Rozprávkovo?

Kroky turistov smerujúcich na Hrad Kapušany mnohokrát smerujú okolo Parku svätých Cyrila a Metoda, pričom dominantným je priečelie Základnej školy s materskou školou Kapušany. Chodník popri budovách základnej školy vedie ale aj do srdca parku založeným ešte rodom Kapyovcov.

V Rozprávkove aj trojhlavý drak

„Pozornosť hneď upúta po národných kultúrnych pamiatkach – hrade a Kostole sv. Martina aj tretia dominanta obce, ktorou je amfiteáter. Je to miesto mnohých kultúrnych podujatí, konajú sa tu Kapušianske folklórne dni, vystúpenia počas Kapušianskeho kultúrneho leta, hradných slávností a retrojarmoku s kapacitou auditória pre 1 000 sediacich divákov, na státie ďalších 1500,“ uviedla Mária Majirská z obecného úradu v Kapušanoch.

To však nie je všetko, prechádzkou popri amfiteátri a športových plochách sa dostanete do ďalšieho atraktívneho priestoru. Ide o malebnú časť relaxačno-rozprávkovej zóny Rozprávkova. Táto časť vznikla doplnením detského ihriska o sochy drevených rozprávkových postavičiek. A to Janka Hraška, slimáka Maťka a škriatka Klinčeka, Ako išlo vajce na vandrovku, trojhlavého draka, babky bylinkárky, permoníka, vodníka, deda Vševeda, pričom niektorí sú v podobe hojdačiek a niektorí v podobe lavičiek.

Prírodná záhrada Nezábudka

„Myšlienkou je návrat detí k tradičným rozprávkam pútavou formou. Pred nepriazňou počasia sa môžu uchýliť v medovníkovej chalúpke, ktorá by mala slúžiť aj ako ekoučebňa. Zóna vznikla aj vďaka podpore obecného úradu, ale aj vďaka dobrovoľníckej práci šikovných rodičov a majstrov rezbárov,“ pokračovala Majirská. Na jar a v lete sa tu navyše vznáša vôňa byliniek z bylinkovej záhradky. Tú pomáhali vytvoriť deti z MŠ, žiaci ZŠ.

Prebehnúť sa môžete aj po chodníku na prevenciu plochých nôh – Po stopách obra. „Komu sa máli, pokračovať v objavovaní nepoznaných zákutí parku môže v školskej prírodnej záhrade Nezábudka, o ktorú sa starajú žiaci ZŠ s MŠ. Vytvorili tam oázu zelene v súzvuku s okolitou prírodou. My, Kapušančania sme na náš park, ktorý pred rokom dostal pomenovanie Park svätých Cyrila a Metoda, patrične hrdí. Je pre nás miestom relaxu a oddychu, načerpania nových síl do ďalších dní,“ zakončila Majirská.

Môže vás zaujímať:

Ako oslovíte dievku z Lesíčka či chlapa z Drienovskej Novej Vsi? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Prešove, do ktorých by ste mali zavítať

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Lycherd ešte ako tak, ale Kendice by ste netipovali :)

foto: obec Kapušany

Vedeli ste? V Kapušanoch pri Prešove majú takéto Rozprávkovo
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM