Ľubomír Hudačko Správy

Štatistický úrad bude zisťovať vzdelávanie: Na dvere nám môžu zaklopať aj v Prešove

V danom období vybrané domácnosti navštívi pracovník ŠÚ SR poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením.

Ilustračný obrázok k článku Štatistický úrad bude zisťovať vzdelávanie: Na dvere nám môžu zaklopať aj v Prešove
Zdroj: Martin Károly

Slovensko sa prostredníctvom Štatistického úradu SR zapojilo do realizácie Zisťovania o vzdelávaní dospelých (AES), ktoré v tomto roku povinne vykonávajú všetky členské štáty EÚ u osôb vo veku 18 až 69 rokov vo vybraných domácnostiach na základe platnej európskej legislatívy (rámcové Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2019/1700). Dnes24.sk o tom informovala tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Výstupy zo zisťovania budú kľúčovým zdrojom údajov o úrovni vzdelanosti obyvateľstva a o faktoroch ovplyvňujúcich celoživotné vzdelávanie v krajinách EÚ.

Významný zdroj

Budú zároveň predstavovať významný zdroj údajov a informácií potrebných pre medzinárodné porovnávanie a na analýzy stavu vo vzdelaní populácie na Slovensku.

Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2022 vybraných 292 samospráv, medzi nimi aj mesto Prešov.

Viac správ z Prešova:

Od 1. júla

„Do zisťovania je zaradených 5-tisíc domácností. Zisťovanie sa uskutoční v termíne od 1. júla do 30. novembra 2022. V tomto období vybrané domácnosti navštívi pracovník ŠÚ SR poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením,“ spresnila Šitárová.

Všetky informácie a názory, ktoré v rámci tohto zisťovania domácnosti poskytnú, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Ochranu dôverných údajov upravuje zákon č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike. Za ochranu dôverných údajov zodpovedá Štatistický úrad SR.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM