Rôzne

Spoveď mladých Prešovčanov o sociálnych sieťach: Toto na seba prezradili

Sociálne siete sú fenomén, ktorý oslovil aj mladých Prešovčanov. A práve ich sme sa na túto nôtu popýtali viac...

Ilustračný obrázok k článku Spoveď mladých Prešovčanov o sociálnych sieťach: Toto na seba prezradili
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Dnešné časy možno pokojne nazvať aj ako doba internetová a rovnaký prívlastok by sa akiste dal použiť aj v spojitosti s dnešnou mládežou. A významnú úlohu v internetovom svete hrajú sociálne siete. Dokonca sa zvykne hovoriť, že kto ich nepoužíva, akoby ani neexistoval. A ako sú na tom mladí Prešovčania? Opýtali sme sa ich práve na túto nôtu. Veď sledujte ich reakcie na nasledovné otázky:

1, Používate vy osobne sociálne siete a ak áno, tak ktoré?
2, V koľkých rokoch ste začali využívať sociálne siete a ktorá bola vôbec prvá?
3, Používate sociálne siete skôr na zábavu, alebo na komunikáciu s priateľmi či skôr na informačné účely? Alebo pre niečo iné?
4, Ktorú zo sociálnych sietí využívate v súčasnosti najčastejšie a prečo?
5, Koľko odhadom na sociálnych sieťach trávite času denne a je to viac alebo menej času ako v minulosti?

Zuzana (20), študentka VŠ

  1. Sociálne siete, bohužiaľ, používam a je to Facebook a Instagram.
  2. Tuším, že to bolo približne, keď som mala 10–12 rokov a moja úplne prvá bola ICQ.
  3. Najčastejšie ich využívam na komunikáciu s priateľmi a na informačné účely, no tak isto aj na, ak sa to tak dá nazvať, „prezentáciu“ mojej tvorby, pretože sa venujem foteniu.
  4. Myslím, že na takej istej úrovni používam aj Facebook, aj Instagram. Obe preto, pretože na oboch je iná komunita ľudí. Facebook je už taká klasika, je to súkromnejšie. Instagram je zas niečo iné, kde sú len príspevky v podobe fotografií a k tomu popisy, tá prezentácia je viac verejná. Myslím, že človek sa tam viac prejaví.
  5. Budem sa opakovať, ale bohužiaľ trávim na sociálnych sieťach viac času, než by bolo potrebné. Neviem povedať presné číslo a asi ani nechcem. Samozrejme, je to viac, než v minulosti, čo mi príde smutné.

Andrea (21), študentka VŠ

  1. Facebook/Messenger
  2. Facebook, od 15. rokov
  3. Na komunikáciu so spolužiakmi, s priateľmi a rodinou.
  4. Facebook.
  5. Asi 2 hodiny denne.

Daniel (17), študent konzervatória

  1. Áno, osobne používam Facebook/Messenger, Instagram, Snapchat.
  2. Prvou sieťou bol Facebook v 15. rokoch
  3. Predovšetkým na komunikáciu.
  4. Facebook/Messenger z dôvodu komunikácie medzi priateľmi v zahraničí.
  5. Približne 9 hodín denne.

Martina (18), študentka herectva

  1. Facebook, Instagram, Snapchat.
  2. V 14. rokoch a bol to Facebook.
  3. Skôr na komunikáciu.
  4. Instagram je modernejší.
  5. Denne asi 7 hodín.

Klára (19), študentka gymnázia

  1. Áno – Facebook, Instagram, Weheartit a Viber.
  2. Od 11. rokov, bol to Facebook.
  3. Na komunikáciu s priateľmi, ale hlavne ako zdroj informácií, resp. prehľad rýchleho diania a noviniek vo svete – správy, atď., inšpirácia a nové poznatky pre zmenu z Instagramu.
  4. Instagram – je mi to najbližšie, platforma na uverejňovanie fotiek mi najviac vyhovuje hlavne po kreatívnej stránke, tam sa dozviem najviac zaujímavých faktov alebo inšpirácie na cestovanie od ľudí, ktorých sledujem.
  5. Denne asi 3,5 hodiny, ale záleží od toho, kedy. Cez víkendy viac ako cez pracovný týždeň a je to viac ako v minulosti hlavne z toho dôvodu, že každá sociálna sieť má oveľa viac možností, ako kedysi.

Soňa (29), pracovníčka vo verejnej správe

  1. Messenger/Facebook, WhatsApp.
  2. Neviem, či ICQ je brané sociálna sieť, ak áno tak na strednej škole v 17. rokoch. Facebook až na vysokej škole v 21. rokoch.
  3. V prvom rade na pracovné účely, je to najrýchlejší spôsob a výborný na propagáciu aktivít. Tiež na informačné účely, rýchly prístup k novinkám a zaujímavým eventom. A, samozrejme, komunikácia s priateľmi. WhatsApp iba na komunikáciu s rodičmi.
  4. Messenger, z pracovných dôvodov.
  5. Počas celého dňa mám Messenger v telefóne aktívny, ale používam ho iba, ak mám čas. A to na odpisovanie a komunikáciu.

Daniel (21), študent VŠ

  1. Používam Facebook a Instagram, poprípade Reddit.
  2. Sociálne siete som začal používať v 15. rokoch. Začal som Facebookom.
  3. Sociálne siete používam z oboch uvedených dôvodov.
  4. Facebook a YouTube.
  5. Netrúfam si odhadnúť, ale veľa.

Jana (20), študentka VŠ

  1. Instagram, Facebook/Messenger, Youtube
  2. Asi niekedy v 12 rokoch. Úplne prvé bolo pre mňa ICQ, no zo sociálnych sietí, ktoré využívam aj v súčasnosti je určite Facebook.
  3. Najmä na komunikáciu, či už s priateľmi, pracovne alebo aj za účelom obchodu. Na “zábavu” alebo akýsi druh informácií o udalostiach v živote mojich priateľov určite využívam skôr Instagram ako Facebook, keďže v posledných rokoch začali moji priatelia pridávať viacero príspevkov, obľúbených storiek alebo informácii o sebe práve na Instagram. Facebook v súčasnosti ešte rada využívam na predaj/nákup vecí na marketplace.
  4. Určite Messenger, na komunikáciu. Facebook s Instagramom sú u mňa narovnako, najčastejšie v autobusoch, električkách na zbehnutie času.
  5. Nikdy som to presne nemerala, no povedala by som, že je to veľa. Určite je toho času stráveného na sociálnych sieťach oveľa viacej, ako v minulosti. Niekedy si to už ani neuvedomujem, no prvá vec po zobudení je skontrolovanie všetkých sociálnych sietí a uistení sa, že mi za tú noc nič neušlo alebo, že každú voľnú chvíľu na oddych zaplním práve prescrollovaniu životov iných. Čo podľa mňa v poriadku nie je.

Miroslava (27), novinárka

  1. Sociálne siete používam, a to na súkromné záležitosti aj pracovné. Využívam najmä Facebook/Messenger. Instagram sa stáva čoraz viac populárnejší a v poslednom čase ho často sledujem aj ja. Mám aj Viber, no ten používam len zriedka.
  2. So sociálnymi sieťami som po prvýkrát prišla do kontaktu, keď som bola na základnej škole. Vôbec prvá sociálna sieť, na ktorú som sa zaregistrovala, bol Pokec, ktorý bol v tej dobe veľmi populárny. So spolužiakmi sme si písali na internete a boli sme viac v kontakte.
  3. Používam ich najmä na komunikáciu a na pracovné či informačné účely. Sociálne siete sú veľmi dobrým pomocníkom na získavanie informácii a aktuálnych správ, a preto mi pomáhajú aj pri práci. Na sociálnych sieťach si však vyhľadávam aj produkty, najčastejšie ide o obchody s oblečením. Takto si skracujem čas napríklad pri cestovaní, počas reklám v televízii alebo len tak vo voľnej chvíli.
  4. Najčastejšie využívam Facebook/Messenger, kde mám najviac kontaktov. Zo všetkých sociálnych sietí mi najviac vyhovuje práve táto. Hlavne Messenger je rýchly, jednoduchý, medzi jeho najväčšie výhody patrí telefonovanie a videohovory. Pri práci takisto využívam najčastejšie Facebook.
  5. Odkedy sa dá využívať internet v mobile, trávim na sociálnych sieťach oveľa viac času. Aj keď práve nie som na internete, cez deň ho mám zapnutý a online som takmer stále. Po práci, teda najmä večer, si internet zvyknem vypínať.

Ľuboslav (25), čašník

  1. Sociálne siete by som chcel používať čo najmenej, ale dnes to už nejde. Je to najmä Facebook. Instagram používam len pracovne a Youtube na zábavu.
  2. Prvá bola Youtube, videá na ňom som si pozeral už od 15.-16. rokov.
  3. Používam ich na komunikáciu so známymi a vyhľadávam si tam informácie, ktoré ma zaujímajú. Som fanúšikom viacerých skupín či stránok a tie sledujem.
  4. Najčastejšie určite Youtube, pretože tam nájdem rôzne piesne, videoklipy a skrátka videá, ktoré ma zaujmú.
  5. Určite je to približne 7–8 hodín denne.
Vážení čitatelia, ako často používate sociálne siete vy osobne?

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A na záberoch si pozrite, ako prebiehal Európsky pohár vo vodnom lyžovaní v Košiciach. Kliknite si video.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM