Prešovčanka prezradila recept na regionálnu špecialitu: Urobte si tekvicový zákusok!
K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých býva v tomto období všade hojne. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných jedál, ktoré sa z tejto zdravej zeleniny pripravujú už od nepamäti. Skúste si s nami urobiť tekvicový zákusok!
Prešovčanka Ľubov Komanová počas jesene a zimy obľubuje pochúťky z tekvice. „Zákusok sa hodí na sychravé jesenné dni a k nedeľnej kávičke. Je to zdravý recept,“ povedala.
Tekvicový zákusok
- 35 dg výberovej múky
- 20 dg práškového cukru
- 5 dg strúhaného kokosu (môže sa nahradiť makom, alebo orechami)
- zarovnaná čajová lyžička škorice
- 3 celé vajcia
- 2 dl oleja
- polovica prášku do pečiva
- polovica lyžičky sódy bicarbóny
- 40 dg postrúhanej tekvice (bez jadier aj so šťavou)
- zlatý klas
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup prípravy: „Oddelíme si bielka od žĺtkov, do bielkov pridáme dve lyžičky citrónovej šťavy, vyšľaháme šľahačom, prisypeme cukor, dôkladne prešľaháme, pridáme žĺtky, opäť prešľaháme. Pridáme nastrúhanú tekvicu aj so šťavou, jemne premiešame vareškou a vmiešame sypkú časť – múka, prášok do pečiva, sóda bicarbóna, kokos a škorica. Vylejeme na pomastený plech vysypaný polohrubou múkou a cesto tam rovnomerne rozotrieme. Ozdobíme ovocím či kompótom a dáme upiecť. Po upečení na vrch sa môže uvariť želatína z ovocnej šťavy a zlatého klasu, ktorý nalejeme na zákusok,“ dodala Komanová.
Foto: ilustračné