Aktualizované Správy

Prešla rekonštrukciou: Škôlka na Važeckej v Prešove vyzerá ako stavebnica, FOTO

Materská škola na Važeckej ulici je ďalšou z prešovských škôlok, v ktorej sa po rekonštrukcii vytvorili lepšie podmienky. Teraz vyzerá ako stavebnica.

Ilustračný obrázok k článku Prešla rekonštrukciou: Škôlka na Važeckej v Prešove vyzerá ako stavebnica, FOTO
6
Galéria

Zmeny sa udiali nielen smerom k výučbe, ale aj na hranie a zábavu najmenších detí i predškolákov.

Rozšírila sa kapacita

Tak, ako v prípade MŠ Čapajevovej, aj tu bolo prioritou mesta Prešov najmä rozšíriť kapacitu materskej školy a budovu obnoviť tak, aby bola nielen energeticky úspornejšia, ale aby sa vytvorilo estetické a moderné prostredie na skvalitnenie výučby pre deti.

„Materská škola na Važeckej ulici nutne potrebovala rekonštrukciu. Veľmi ma teší, že sa nám ju aj úspešne podarilo zrealizovať. Verím, že z vynovenej škôlky majú radosť nielen deti, ale aj ich rodičia a pani učiteľky," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V Materskej škole na Važeckej ulici sa rozšírila kapacita o 23 detí, a to prehodnotením dispozičného riešenia a prepojením niektorých miestností.

Zateplením, výmenou okien, rekonštrukciou osvetlenia a vykurovacieho systému, ale aj inštaláciou núteného vetrania s rekuperáciou a realizáciou ďalších potrebných opatrení sa ročne zníži spotreba energie v škôlke približne o 322 000 kWh.

Pripomína stavebnicu

„V rámci rekonštrukcie objektov s učebňami pre deti i hospodárskej budovy sa zateplili obvodové steny, vymenili sa vonkajšie parapety, výťah, zateplila a opravila sa strecha a vymenili sa aj klampiarske a zámočnícke prvky,“ uviedla tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Pribudli nové sociálne zariadenia, vrátane obkladov a dlažieb, ale aj nové panelové vykurovacie telesá, osvetlenie a dvere.

Škôlka je krajšia aj navonok. Vzhľadom na to, že ide o objekt pre deti, dbalo sa predovšetkým na farby a zaujímavý vizuál fasády. Škôlka po rekonštrukcii pripomína detskú stavebnicu.

V objekte je na prvom poschodí umiestnené sociálne zázemie tak, že je prístupné aj pre deti s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Nové ihrisko

„V areáli škôlky sa zmenili prvky detského ihriska, s multifunkčnou zostavou a protišmykovým povrchom, kde nechýba šmykľavka, detský altánok, počítadlá, ani pieskoviská,“ doplnila Šitárová.

Mesto Prešov na tento projekt získalo finančné prostriedky z 2 zdrojov – IROP a Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Celkové náklady boli v objeme vyše 1 milióna eur, z toho poskytnutá výška NFP bola vo výške viac ako 950 000 eur. Zvyšné náklady financovalo mesto Prešov z vlastných zdrojov.

A v obrazoch si pozrite aj ďalšie zábery na škôlku po tejto rekonštrukcii. Kliknite si na fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Jej obnova púta pohľad: Farbami a tvarmi škôlka v Prešove pripomína stavebnicu
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM