Správy

Najkrajšie predzáhradky, balkóny a okolia vchodov: Ocenili tvorbu Prešovčanov, FOTO

V Prešove sme už tretíkrát spoznali výhercov najkrajších predzáhradok, balkónov či okolí vchodov do bytových domov. Najlepším odovzdala ceny primátorka.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie predzáhradky, balkóny a okolia vchodov: Ocenili tvorbu Prešovčanov, FOTO
6
Galéria

Výhercovia najkrajších predzáhradok, balkónov či okolí vchodov do bytových domov sú známi. Najlepším na radnici odovzdala ceny osobne primátorka Andrea Turčanová.

Oáza pokoja

„Do súťaže každým rokom prihlasuje stále viac ľudí, ktorí svojou prácou skrášľujú verejný priestor. Ďakujem aj tým, ktorí sa do súťaže neprihlásili alebo sa neumiestnili na popredných priečkach, pretože svoju prácu robia s veľkou láskou a radosťou, a obetujú jej takmer všetok svoj voľný čas,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová pri oceňovaní prvých miest z každej kategórie.

Víťazkou kategórie o najkrajšiu predzáhradku pred rodinným domom sa stala pani Martina, ktorá si svoju záhradku pestuje už druhý rok. S pomocou architektky vytvorili pred domom na Jantárovej ulici v Prešove krásnu oázu pokoja.

„Nechceli sme mať plot, chceli sme otvorený priestor, tak sme urobili iba nízky živý plot," povedala Prešovčanka, ktorá zeleň vo svojej záhradke udržiava tak, aby mala záhrada pekný tvar aj v zime.

„Najviac sa mi páči to, že vždy niečo kvitne. Všetko sú trvalky, trochu cibuľovín a hlavne trávy. Postupne si to spolu s rodinou tvoríme. Dokonca, deti si boli od susedov vypýtať starý vtáčí domček, ktorý sme opravili a máme ho v záhradke. Celé je to naše spoločné dielo," doplnila.

Susedia to obdivujú

V kategórii Najkrajšia predzáhradka sa na druhom mieste umiestnil pán Igor z Malkovskej ulice a bronzovú priečku si odniesol pán Ján z Prostějovskej ulice. V kategórii Najkrajší balkón sa porote najviac páčil balkón pani Moniky z Prostějovskej u­lice.

Kreatívna Prešovčanka šikovne využila priestor veľkého balkónu, ktorý postupne zapĺňala kvetinami. Teraz jej ho obdivujú všetci susedia.

„Mám rada ružovú farbu, tak som to ladila do ružovej. Začínala som malými kvetináčmi a postupne som dopĺňala ďalšie kvety. Teraz ich tu je viac ako 20," nadšene hovorí o svojom krásnom diele.

Najkrajší vchod do bytového domu majú Prešovčania bývajúci v jednom z panelákov na Karpatskej ulici. Stará sa oň s láskou pani Eva, pre ktorú je to relax a zároveň veľká radosť.

Vraveli, že nevydrží

Prisťahovala sa tam pred desiatimi rokmi a odvtedy sa o vchod stará. „Najprv som okolo chodníka nasadila kvety a kvitnúce kríky, ale začali tam spávať bezdomovci. Všetci vraveli, že mi to nevydrží," hovorí aktívna seniorka, ktorú to však neodradilo a v starostlivosti o zeleň pokračovala ďalej.

Teraz je priestor, ktorý skrášľuje, plný krásnych kvetov. „Mám túto prácu veľmi rada. Vyzerá to úplne jednoducho, no aj tak sa tu každý zastaví, dokonca aj deti. Robí mi to veľkú radosť," usmieva sa Prešovčanka.

Súťaž určenú pre Prešovčanov, ktorí bývajú v rodinných domoch a obytných domoch na území mesta vyhodnocovala porota zložená z odborných pracovníkov Mestského úradu.

Tá ocenila hlavne to, že Prešovčania pri úprave verejných priestranstiev postupujú v súlade s platnými predpismi a svojou prácou skrášľujú verejný priestor.

V obrazoch už nájdete víťazné skrášlené priestory. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Nádhera v OBRAZOCH: Okolie svojho bydliska Prešovčania parádne skrášlili
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM