Aktualizované Rôzne

Poznáme najkrajší erb obce Prešovského okresu: Ktorý sa ním stal v našom hlasovaní?

V Prešovskom okrese máme 88 obcí, ale len jeden z ich erbov mohol byť najkrajší. Výsledky našej hlasovacej súťaže o ten TOP erb vám prezradia viac.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme najkrajší erb obce Prešovského okresu: Ktorý sa ním stal v našom hlasovaní?
Zdroj: TASR

Nedávno odštartovala na portáli Prešov 24 hlasovacia súťaž o najkrajší erb spomedzi obcí patriacich do Prešovského okresu a hlasovať bolo možné do polnoci 5. novembra. Ako to dopadlo?

Online hlasovanie o najkrajší erb obce Prešovského okresu vyhral ten, na ktorom je zobrazený podľa Heraldického registra Slovenskej republiky v modrom štíte strieborný obrátený lemeš, sprevádzaný v pravom bočnom mieste štítu zlatou striebrostredou a striebrokalíšnou ružičkou. Vľavo je zlatý, zo zelenej, uprostred preliačenej pažite vyrastajúci listnatý strom – hrab. Patrí obci Hrabkov a dostal 12,4% zo všetkých hlasov.

Na druhom mieste sa umiestnili erby obcí Lipovce s levom a rytierom (6% hlasov) a zároveň aj obec Abranovce so zlatou kunou takisto so 6% hlasov. Prvú päticu uzatvárajú erby obcí Chmeľovec s kosákom a vetvičkou chmeľu (4,5% hlasov) a Drienov so ženou v zlatej šatke (4 % hlasov).

Nielen erby, ktoré obsadili prvých päť miest, si môžete pozrieť v pripojenej galérii. Nájdete tam tiež kompletné výsledky tejto hlasovacej súťaže.

Erby majú svoju bohatú históriu a tie prvé sa spájajú ešte s 12. storočím. Viac zaujímavosti o nich nám poskytla etnologička a historička Katarína Nádaská. Nenechajte si to ujsť v pripojenom vi­deu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Kompletné výsledky súťaže o najkrajší erb obce Prešovského okresu
10
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR
Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM