Ľubomír Hudačko Rôzne

Pokračovanie rozhovoru s urológom Minčíkom: Slovensko má vynikajúce zdravotníctvo

Urológ Ivan Minčík nám v druhej časti rozhovoru prezradil niečo zo svojho súkromia a uviedol aj to, že Slovensko má podľa neho vynikajúce zdravotníctvo.

Ilustračný obrázok k článku Pokračovanie rozhovoru s urológom Minčíkom: Slovensko má vynikajúce zdravotníctvo
Zdroj: archív Ivana Minčíka

V prvej časti rozhovoru so známym prešovským odborníkom Ivanom Minčíkom sa môžete dočítať o začiatkoch jeho kariéry, pôsobení v zahraničí a aj to, aký býva vzťah lekára s pacientom. V pokračovaní rozhovoru vám teraz prinášame ďalšie jeho zaujímavé odpovede.

Čo vás trápi v slovenskom zdravotníctve najviac, čo by ste chceli zmeniť?

Musím povedať, že Slovensko má vynikajúce zdravotníctvo. Je vysoko humánne, je naozaj dostupné pre všetky vrstvy obyvateľstva a je, samozrejme, zadarmo. To sú skvelé princípy, ktoré sú v máloktorej okolitej krajine na takej úrovni. Bohužiaľ, tieto princípy v ostatnom čase nechtiac spôsobujú problémy, ktoré vznikajú následkom ich zneužívania. Vznikli rôzne záujmové skupiny, ktoré chcú profitovať z tejto situácie. Nie sú to len obchodné spoločnosti, ale aj samotní pacienti častokrát zneužívajú zdravotnícke služby v situáciach, keď to nie je potrebné.

Napríklad?

Napríklad záchranná služba sa stala bezplatnou taxislužbou. Po návrate napríklad z Berlína, z Chicaga alebo z inej veľkej metskej aglomerácie na Slovensko, máte pocit, že je u nás prírodná alebo iná katastrofa. Húkajúce sanitky RZP stretnete „na každom kroku“. Súčasný systém verejného zdravotníctva umožňuje aj takúto formu zneužívania. Podobne je to napríklad s antibiotikami. Takýchto príkladov by bolo možné uviesť celú radu. V moderných krajinách, ktoré si strážia svoje financie, sú prostriedky na zdravotníctvo využívané oveľa racionálnejšie. Slovenské zdravotníctvo určite potrebuje účinnú reformu financovania, to je však skôr otázka pre politikov.

Prečítajte si tiež: Prešovská gynekologička nám to prezradila: 11 najčastejších povier a fám, s ktorými sa u žien stretávam!

Čo je pri práci urológia najdôležitejšie a čo najťažšie?

Urológia je medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá komplexnou starostlivosťou o vrodené malformácie, znetvorenia a úrazy obličiek a močového ústrojenstva u mužov, žien a detí, chorobami pohlavných orgánov u mužov. Má svoje viaceré subšpecializácie, ako sú pediatrická urológia, urologická onkológia, endourológia, andrológia – choroby mužských reprodukčných orgánov či urologická gynekológia. Pre mňa je zaujímavá celá urologická problematika, ale posledných 15 rokov najviac času venujem urologickej onkológii. Pacienti si často myslia, že v našej práci je najťažšie operovať. Je pravdou, že mnohé operácie sú veľmi náročné a je potrebné ich dobre ovládať.

To iste vyžaduje dlhé roky štúdia a praxe…

Áno a je to o veľkej trpezlivosti a odhodlaniu dosiahnuť takúto „métu“. Čo sa mi však zdá ešte náročnejšie, ako samotné operovanie, sú správne diagnostické postupy a rozhodnutia koho, kedy a ako operovať. Ak operatér svoju prácu dostatočne zvláda, samotná operácia je často už len rutinným postupom. Samozrejme, nie všetky operácie predstavujú rutinné postupy. V onkourológii robíme často veľmi náročné niekoľkohodinové operácie s odstránením nádorom postihnutého močového mechúra a vytvorením zložitej náhrady tzv. neoveziky, čo je nový močový mechúr z črevných kľučiek. Tieto operácie predstavujú vrchol technickej zručnosti operačného tímu a pooperačnej starostlivosti a ja som veľmi rád, že naše pracovisko v tejto oblasti patrí niekoľko rokov medzi najlepšie na Slovensku.

Koľko pacientov k vám počas vykonávania profesie už asi prišlo, dá sa to odhadnúť?

Sú to tisíce pacientov, ktorí boli hospitalizovaní na našom oddelení. Posledných 10 rokov sa okrem práce na oddelení venujem aj ambulantnej urologickej praxi, kde som za uvedené obdobie ošetril ďalšie tisíce pacientov.

Máte rád mesto Prešov? Ktoré miesto tu máte najradšej?

Prešov je dynamické mesto, plné mladých ľudí, študentov. Kreativita mladých ľudí na poli vzdelanosti, kultúry a športu vytvára priaznivú atmosféru. Páči sa mi historické centrum Prešova, ktoré je po rekonštrukcii pýchou mesta. Vždy, keď máme zahraničných hostí, alebo kolegov z iných slovenských miest, zájdeme do stredu mesta na dobrý obed, alebo len na kávu. Zaujímavú atmosféru má aj nábrežie Torysy, ktoré je vhodné na príjemné prechádzky, alebo rekreačné športovanie prakticky v celom jej priebehu. Myslím si však, že táto časť Prešova má ešte veľké rezervy na oživenie a spríjemnenie prostredia. Ako všetci Prešovčania, aj ja som nešťastný zo zanedbanej dopravnej situácie. Verím, že v dohľadnom čase dôjde k náprave.

Keby ste sa opäť ocitli v situácii, keď ste si vyberali, čo budete v živote robiť, rozhodli by ste sa tak isto?

Určite by som si opäť vybral medicínu i keď často závidím pilotom veľkých dopravných lietadiel prácu s najmodernejšími technickými výtvormi ľudského umu a zručnosti. Špičkový pilot takéhoto stroja musí byť vzdelaný, odvážny a rozhodný v kritických situáciach podobne ako chirurg pri operácii. Práve pre tieto výzvy som v určitom období po maturite zvažoval kariéru letca.

Prečítajte si tiež: Prešovská pedagogička, ktorú ocenil minister: Vyspovedali sme Jarmilu Verbovskú

Čo vaše potomstvo? Pokračuje vo vašich šľapajách?

Mám dvoch dospelých synov. Starší pracuje ako softvérový špecialista v odbore geografické informačné systémy. Momentálne pracuje ako expert na Novom Zélande. Mojím nasledovníkom je v tom, že podobne ako ja berie svoju prácu veľmi zodpovedne. Mladší syn vyštudoval veterinárnu univerzitu a pracuje v zahraničí v medzinárodnej agentúre pre výskum liekov.

Ako najradšej doma relaxujete?

V poslednom období žijeme s manželkou v satelitnej dedinke pri Prešove, kde máme vďaka jej záľube nádhernú záhradu plnú rôznych stromov a rastlín, o ktoré sa treba nepretržite starať. Táto starostlivosť je úžasný relax, ktorý som spočiatku nechápavo odmietal. Teraz sa spolu s manželkou vytešujem z každého pestovateľského úspechu, ktorým skrášľujeme okolie nášho rodinného domu. Ďalším duševným a fyzickým relaxom je pre mňa starostlivosť o naše vnúčatá. Až teraz som pochopil, že moja najdôležitejšia životná funkcia, ktorú som nedávno získal je pozícia starého rodiča, ktorá je nenahraditeľná a nedá sa pri nej ulievať.

Získali ste počas svojej praxe aj nejedno ocenenie. Ktoré si vážite najviac?

Mám viacero odborných ocenení. Najviac si vážim to, že som bol menovaný čestným členom Českej urologickej spoločnosti, ktorá má svetovú úroveň a byť jej čestným členom je mimoriadne ocenenie mojej odbornej práce. Okrem toho som v júni tohto roku získal Cenu mesta Prešov za rok 2015. Táto cena mi bola udelená podľa vyjadrenia primátorky Andrey Turčanovej za moje mimoriadne zásluhy, ktoré významne prispeli k rozvoju urológie a za prezentáciu dobrej úrovne našej lekárskej vedy doma aj v zahraničí. Veľmi ma teší, že na udelenie ceny ma navrhol kolektív mojich spolupracovníkov z urologického oddelenia v Prešove. Moja každodenná práca je prácou v kolektíve lekárov a sestier, ktorí sa musia navzájom dopĺňať pri diagnostických a liečebných postupoch vyžadujúcich absolútnu precíznosť a spoluprácu. Ja mám veľké šťastie, že vediem skvelý kolektív schopných, vzdelaných a ambicióznych pracovníkov, ktorým veľmi záleží na tom, aby naše pracovisko poskytovalo vysoko profesionálnu zdravotnú starostlivosť pre našich pacientov.

Prečítajte si tiež: Lekár, ktorého v Prešove pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Petríkom

Ak ste si povedali na začiatku kariéry, čo chcete dosiahnuť – podarilo sa vám to aj skutočne dosiahnuť?

Človek by nemal byť nikdy spokojný s tým, čo dosiahol. Myslím to v pozitívnom zmysle slova. Už od začiatku mojej profesionálnej činnosti som bol rozhodnutý robiť svoju prácu svedomite, zodpovedne a so snahou presadzovať moderné trendy v mojom odbore. Predo mnou stoja mnohé ďalšie výzvy. Chcel by som, aby nielen naše pracovisko, ale aj celá Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove patrili medzi špičkové zdravotnícke zariadenia. Veľkou výzvou je starostlivosť o onkologických pacientov. Onkológia, od mojich profesionálnych začiatkov, prešla nesmiernym vývojom. Súčinnosť v komplexnej starostlivosti o onkologického pacienta vyžaduje úzku spoluprácu viacerých odborov. Budovanie centier takej starostlivosti pre onkourologických pacientov na Slovensku je pre mňa určitým poslaním a to nielen ako primára urologického oddelenia, no najmä ako predsedu odbornej spoločnosti.

Lekár Ivan Minčík je odborníkom v oblasti urológie: Praxi sa venuje 36 rokov
4
Galéria
Zdroj: archív Ivana Minčíka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM