Rôzne

Milovníci bicyklovania sa potešia: Pribudne vyše 6 km novej cyklistickej komunikácie

Priaznivci jazdy na dvoch kolesách sa môžu tešiť. Cyklistická komunikácia Cykloželeznička Prešov - Zlatá Baňa - I. etapa sa začína realizovať.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci bicyklovania sa potešia: Pribudne vyše 6 km novej cyklistickej komunikácie
7
Galéria

Prešovská radnica informovala, že odovzdaním staveniska sa naplno rozbiehajú práce na tejto dopravnej komunikácii, ktorá spoji mesto Prešov s blízkou rekreačnou oblasťou.

Záujem je čoraz väčší

„Záujem verejnosti o cyklodopravu je čoraz väčší a my reagujeme na tento vývoj budovaním ďalších cyklociest, nielen v samotnom intraviláne mesta Prešov, ale zlepšujeme cyklistom podmienky aj pri ich cestách za prácou a rekreáciou do okolia nášho mesta. Po dokončení tejto prvej etapy cyklistickej komunikácie Cykloželeznička Prešov – Zlatá Baňa sa tak Prešovčanom i obyvateľom okolitých obcí otvoria možnosti bezpečného cestovania do práce na dvoch kolesách, ale aj objavovania krás týchto Slánskych vrchov, keďže sa dostanú až k rekreačnej oblasti Sigord,“ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová počas slávnostného odovzdania staveniska očakávanej cyklocesty, ktorá povedie koridorom bývalej lesnej, neskôr tzv. Pionierskej železnice.

Zoznámte sa s ňou bližšie

Radnica informovala, že vybudovaný úsek tejto cyklistickej komunikácie bude mať asfaltový povrch, široký bude tri metre a s dĺžkou 6 a pol kilometra bude najdlhšou cyklocestou, ktorú prešovská samospráva v tomto volebnom období buduje. Magistrát doplnil, že súčasťou cyklotrasy budú aj odstavné plochy na bicykle so stojanmi na ich uloženie, s lavičkami i s odpadkovými košmi, lemovať ju budú aj informačné tabule.

V Prešove táto cyklocesta začne v mestskej časti Solivar (pri výjazde v smere na Dulovú Ves, oproti Družstvu AGROPLUS Prešov) a cyklistov nasmeruje cez Dulovú Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord. Cyklistom sa tak otvorí pohodlné a hlavne bezpečné cestovanie za objavovaním Slánskych vrchov, s nádhernými výhľadmi na náš kraj.

„Je to trinásť rokov, kedy sme so starostami Zlatej bane Dulovej Vsi a Kokošoviec začali presadzovať myšlienku oživiť bývalú Pioniersku železničku vo forme cyklotrasy. Som rada, že cykloželeznička bude žiť, keďže táto oblasť je obľúbeným miestom Prešovčanov, ale tiež preto, že občania okolitých obcí sa dostanú bezpečne do práce,“ vyslovila Apolónia Sejková, cyklonadšenkyňa, jedna z tých, ktorí myšlienku Cykloželezničky začali presadzovať medzi prvými.

Vyše milión eur

Stavbu, ktorej realizácia je podľa zmluvy osemnásť mesiacov, vybuduje spoločnosť Swietelsky Slovakia, spol. s r.o., ktorá je víťazom verejnej súťaže. „Chcem investora ubezpečiť, že stavbu zrealizujeme podľa projektovej dokumentácie a v požadovanej kvalite, no zároveň ho chcem aj uistiť, že ak nenastanú nepredvídané okolnosti, stavbu ukončíme ešte v jeseni tohto roku,“ uviedol za dodávateľa riaditeľ oblasti východ Štefan Olejník.

Radnica uviedla, že celkové náklady budú v objeme 1 187 988 eur. Mesto Prešov túto stavbu realizuje aj vďaka podpore z európskych fondov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO: Cykloželeznička Prešov-Zlatá Baňa-I. etapa sa začína realizovať
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM