Ľudia im neraz prídu oznámiť preklep: PiroHi! v Prešove prekvapia kombináciou chutí, FOTO
Zvyk každodenného jedenia vonku sa utlmil koronou. Plnohodnotne tak po vlnách pandémie začínajú PiroHi! fungovať prakticky až teraz. Aký je ich príbeh?

Keď nastala prvá vlna pandémie, v Prešove sa v tom čase rodil koncept PiroHi! Sily spojili Gazdovia z Veľkého Šariša, Juraj Puzder z Prešova a Tomáš Tejbus z Popradu. Koncept ponúkať pokrmy, ktorých základom budú pirohy majú založený na tradícii, ktorý nie je okukaný a považujú sa za priekopníkov v pirohovom biznise.
Chutný príbeh
Zásadnou inšpiráciou bol pre nich ázijský koncept, chceli niečo čerstvé. V Prešove fungujú od roku 2017, predtým sme ich však poznali ako Folks Food truck.
„V pirohovom street foode sme dokonca prví. Chute ponúkame buď osvedčené, alebo zaujímavé. Takže tam je, samozrejme, bryndza, atraktívna je tiež nutellová chuť, máme aj tvaroh s kôprom, plnené sú tiež medvedím cesnakom. Do budúcna chceme obmieňať ponuku a uberať sa sezónnosťou,“ prezradil detaily chutného príbehu pre Dnes24.sk Tomáš Tejbus.
Na základe dobrých recenzií sa rozhodli ponúknuť 12 druhov pirohov, šesť slaných a šesť sladkých. „K dispozícii máme vyprážané aj varené. V kamennej prevádzke v Prešove fungujeme od leta 2021 a na jeseň sme otvorili prevádzku aj v Košiciach. Máme ešte aj Food truck, ktorý má základňu v Martine,“ prezradil ďalej Tejbus.
Začínajú až teraz
Vo Veľkom Šariši je zamestnaných osem žien, ktoré ich robia ručne, následne sú mrazené a distribuované na naše prevádzky.
„A prečo sú drahšie ako v supermarkete? Nedávame tam iné náhrady, je to ručná práca. Zatiaľ sme ceny ani nezvyšovali. Mali sme otvorené aj počas pandémie, ale celé je to o prežití. V zisku sme ešte neboli, nachádzame sa okolo nuly. Dá sa povedať, že plnohodnotne začíname fungovať až teraz,“ povedal ďalej Tejbus.
Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:
Radi by sa posúvali ďalej, partnerov majú na strednom aj západnom Slovensku. O pirohy je značný záujem aj tam.
Sú prekvapení
„Zaujímavé je, že zákazníci sú prekvapení, keď k nám prídu prvýkrát. Nevedia sa zorientovať a kde začať. No keď sa vracajú, tak majú svoje obľúbené chute, alebo radi experimentujú. Boli aj takí, čo chceli mäsové alebo pizzové s javorovým sirupom,“ prezradil zo skúsenosti.
Väčšinou k nim chodia ženy, v pomere 65% ku 35% oproti mužom.
„Pirohy sú prácne, ľuďom sa ich nechce robiť doma, tak prídu k nám. Prebudí to ich spomienky na starých rodičov a má to úspech. Nekvapkajú, dá sa najesť kultúrne a hoci to vyzerá, že sú malé, človeka to zasýti. Pri pizzách a burgroch človek vie, čo čakať, ale u nás je to najprv s otáznikom,“ vysvetlil svoje myšlienky Tejbus.
Prízvukuje, že ľudia sú zvyknutí jesť doma a variť, raz za týždeň vedia vybehnúť na pivo, ale zvyk každodenného jedenia vonku sa utlmil koronou.
Viac správ z Prešova:
„Návyky sú úplne iné. Nejakú dobu to potrvá. Mysleli sme, že pandémia bude na štyri mesiace. Chceli sme otvoriť päť prevádžok, ale realita bola, že sme otvorili iba dve. Teraz však začína najlepšie obdobie, takže máme očakávania,“ povedal nám s tým, že bojujú aj s fenoménom salašov a kolíb.
Chodia oznámiť preklep
„Najlacnejšie totiž vždy boli pirohy a halušky. Bralo sa to ako podradné jedlo, potrebujeme preto zbúrať predsudky z minulosti. Občas aj my urobíme chybu, na niečo zabudneme a ak to nie je ok, vieme to kompenzovať a dodržať kvalitu na rovnakej úrovni,“ hovorí ďalej v rozhovore.
Najviac k nim ľudia chodia od utorka do piatka. Nedele a pondelky sú slabšie, pretože ľudia majú navarené z víkendu.
„V Prešove sme teda cez víkend zatvorení, ale v Košiciach fungujeme sedem dní v týždni. A čo sa týka názvu, chceli sme, aby sa zákazník u nás pozdravil s pirohami, nejde teda o pravopisnú chybu. Aj to sa totiž stáva, že nám prídu seniori oznámiť, že tam máme preklep,“ smeje sa na záver Tejbus.
Ďalšie zábery nájdete v priloženej fotogalérii.