Michala Halásová Kultúra

Prešovskí folkloristi v orientálnom Istanbule: Turkov oslovil špecifický humor našej Rozmarije

Minulý týždeň sa vrátil z Turecka detský folklórny súbor Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC centre voľného času v Prešove, z detského medzinárodného festivalu z Istanbulu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí folkloristi v orientálnom Istanbule: Turkov oslovil špecifický humor našej Rozmarije
Zdroj: Dnes24.sk

Do Istanbulu sa dostal súbor na pozvanie primátora Pendiku Atillu Ipeka, ktorý je zároveň aj predsedom festivalovej komisie. V časti Istanbul Pendik, 30-členný reprezentačný tím, zložený z detí od 9 rokov a mládeže okresu Prešov, predstavil svoju kultúru spolu so súbormi z 12-tich krajín z celého sveta. Z Malajzie, Indonézie, Číny, Ruska, Ukrajiny, Azerbejdžanu, Gruzínska, Maďarska, Kirgizistanu, Macedónie, Cypru a domáceho Turecka.

Svojím špecificky humorne spracovaným šarišským folklórom sa stal súbor Rozmarija opäť obľúbený. Rozmarija bola iná ako ostatné súbory. Tým zaujala aj politikov a všetkých dôležitých ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom pričinili o realizáciu festivalu. Program trval dve hodiny, všetci z politických hostí a iných významných ľudí ostali až do konca programu.

Deti boli ubytované v rodinách, ktoré by im zniesli modré z neba. Ľudia boli milí, štedrí, usmiatí a starostliví. Ťažko bolo odchádzať, turecké mamky si deti obľúbili a tie si naopak obľúbili turecké mamky a prechodných súrodencov. Muzikanti a vedenie boli ubytovaní v 5-hviezdičkovom hoteli. Bol to obrovský zážitok a deti sa už nevedia dočkať, ako sa do Turecka vrátia opäť v júni.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM