Monika Gécziová Rôzne

Krásy Prešovského kraja na úchvatných záberoch: Takto našu domovinu zachytil špičkový fotograf

Prešovský kraj patrí jednoznačne k najkrajším kútom Slovenska. Jeho krásy hľadáčikom svojho fotoaparátu zachytil aj svetovo uznávaný fotograf Jano Štovka.

Ilustračný obrázok k článku Krásy Prešovského kraja na úchvatných záberoch: Takto našu domovinu zachytil špičkový fotograf
49
Galéria
Foto: Jano Štovka

Prešovský kraj má svoje čaro a nezameniteľnú atmosféru. Je to kraj obrovského množstva kultúrnych a historických pamiatok a okrem iného i domovom známeho fotografa Jana Štovku, ktorý v tomto kúte Slovenska fotí najradšej. „Fascinuje ma svojou rozmanitosťou, či už v prírode, kultúre, architektúre, histórii, jazyku, ale i v ľuďoch,“ prezradil Štovka, ktorému na tom, v ktorej časti kraja fotí, nezáleží.

„Fotenie je pre mňa iba pridružená vec popri oddychu alebo túrach, ktoré veľmi rád vyhľadávam. U mňa je spojené s turistikou, poznávaním a relaxom. Je skvelé, ak je práca aj koníčkom,“ myslí si fotograf s tým, že ešte stále sa v našom kraji nájdu miesta, o ktorých človek ani netuší, že sa nachádzajú v jeho blízkosti. „Je toho ešte mnoho, čo sa dá fotiť, prípadne znova nafotiť“.

Jedným z takých miest sú, podľa jeho slov, Poloniny, ktoré sú turistami málo navštevované a napriek tomu rozhodne stoja za pozornosť. „Sú skutočne nádherné. Tým, že sme sa v nich pri fotení trošku stratili, prešli sme aj inými, ako len turistickými cestičkami zaznačenými v mapách,“ priznáva Štovka a dodáva, že tento kút nášho kraja nie je o masovosti ako napríklad Tatry, ale o samote. Okrem toho odtiaľ možno navštíviť i Poľsko. „Škoda, že a nedá prejsť aj na Ukrajinu, pretože až potom by to bolo skutočne „na parádu“,“ smeje sa fotograf, ktorý na týchto nádherných záberoch pracoval v rámci spolupráce s Krajskou organizáciou cestovného ruchu v Prešove.

Fotografie vznikali v rámci ucelenej fotografickej zbierky Prešovského kraja, na základe ktorej sa využívajú na propagáciu severovýchodného Slovenska. „Fotilo sa počas celého jedného roka a spolu sme po celom kraji nabehali približne 6 tisíc kilometrov,“ ozrejmil uznávaný fotograf.

Ten však so svojou aktivitou nekončí a momentálne pracuje na ďalšom, podľa vlastných slov, doposiaľ svojom najrozsiahlejšom projekte s názvom „Rock na dzedzine“, ktorý realizuje s FS Šarišan. „Fotíme scénické obrazy jednotlivých ročných období, sviatkov a tradícií, ktoré sa k nim viažu. Ide o nádherný projekt, na ktorom sa podieľa množstvo známych tvárí z hudobnej, divadelnej či spoločenskej oblasti,“ prezradil Štovka s tým, že projekt bude mať premiéru v novembri v Prešove.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM