Šport

Finále volejbalovej extraligy s dávkou drámy: Prešovčania vyrovnali na 3:3, rozhodne posledný duel

Opäť to boli nervydrásajúce momenty, napokon so šťastným koncom pre Prešovčanov. Tí odmietli koniec sezóny a ešte si vynútili siedmy zápas v napínavej finálovej sérii volejbalovej extraligy. Nitra už mohla oslavovať titul, lenže jej prehra 3:2 vyrovnala celkové meranie síl na 3:3.

Ilustračný obrázok k článku Finále volejbalovej extraligy s dávkou drámy: Prešovčania vyrovnali na 3:3, rozhodne posledný duel
Zdroj: TASR

Volejbalisti VK Mirad PU Prešov dokázali zvíťaziť v šiestom finálovom zápase extraligy mužov na palubovke VK Bystrina SPU Nitra po 116 minútach 3:2 a vyrovnali stav série na 3:3. Rozhodujúci siedmy zápas je na programe v stredu 11. mája o 17.00 v pre­šovskej športovej hale.

Kvalitná obrana na sieti

Prešov pricestoval pod Zobor s cieľom odvrátiť negatívne sa vyvíjajúci stav finálovej série a od úvodu svoj predzápasový cieľ napĺňal do bodky. Kvalitnou obranou na sieti sa vďaka svojmu lídrovi Sopkovi ujali vedenia 9:4. Nitrania sa však dokázali otriasť z nekoncentrovaného vstupu do zápasu a vďaka poľskému legionárovi Szarekovi stiahli na 14:16. „Corgoni“ striasli nervozitu až v koncovke prvého setu, po fantastickej obrane vyrovnali na 22:22 a nakoniec hnaní fanúšikmi dokráčali k prvému setu po výsledku 25:23. Druhé dejstvo opäť úspešnejšie otvorili hostia, lepším servisom a útokom viedli 6:3, 9:5 aj 14:8.

Zverenci Mareka Kardoša sa tak opäť museli na svojho súpera doťahovať, zlepšili však hru na sieti a dvojica Ludha a Szarek ťahala tím k vyrovnaniu skóre druhého setu. Nitre sa síce podarilo odvrátiť niekoľko prešovských setbalov, ale po chybe Kubša zo servisu vyrovnal Prešov stav setov po výsledku 25:20. Nitrania sa poučili z priebehu prvých dvoch setov, do tretieho vstúpili oveľa sebavedomejšie, vyhrávali 8:4. Prešovčania stiahli aj na dvojbodový rozdiel (13:11), ale domáci mali stále navrch. Kľúčové okamihy tretieho dejstva prišli v jeho koncovke, hráči Bystriny dominovali a celý set nakoniec jasne vyhrali 25:16.'

Nitre majstrovské oslavy dopriať nechceli

Zverenci Ľuboslava Šalatu nechceli dopriať Nitre majstrovské oslavy, preto od úvodu štvrtého setu tuho bojovali o každý bod. Prešov opäť do neho lepšie vstúpil, ale „corgoni“ sa neustále na svojho rivala doťahovali. Pevnejšie nervy ukázali v kľúčových okamihoch Prešovčania, ustáli tlak v koncovke, štvrté dejstvo vyhrali 25:23 a zápas musel rozhodnúť tajbrejk. V ňom to bola dráma od úvodného podania, Prešov sa však lepšie dokázal vyrovnať s tlakom, nerobil chyby a rozhodujúci set vyhral 15:11. O majstrovi sa tak rozhodne až v stredajšom dueli na prešovskej palubovke.

Marek Kardoš, tréner Nitry: „Samozrejme, že sme sklamaní z výsledku. Prešov opäť potvrdil, že sa bude ‚štorcovať‘ do posledného dychu. Riskovali na servise, my sme to ustáli, ale hrali sme veľmi netakticky. Keďže volejbal je hra chýb, my sme ich urobili oveľa viac a neboli sme až tak trpezliví. Takto sa s takým špičkovým tímom nedá hrať.“

Ľuboslav Šalata, tréner Prešova: „V zápase sa potvrdila stará pravda, že posledný krok býva najťažší. Ten posledný krok pre Nitru bol skutočne veľmi ťažký, pretože nastúpila proti mimoriadne motivovanému a húževnatému Prešovu, ktorý napriek tomu, že v prvom sete viedol výrazne, si trošku premrhal náskok. Chlapci to nezabalili, bojovali do konca. Nestalo sa to, čo v predchádzajúcich zápasoch, že sme stratili vedenie a trošku sme padli na duchu. Vedeli sme, že ďalší pokus na opravu nemáme. Vybojovali sme si na to svoju stranu, v tajbrejku sme si strašne verili.“

VK Bystrina SPU Nitra – VK MIRAD PU Prešov 2:3 (23, –20, 16, –23,–11)

  • Zápas trval 116 minút
  • Rozhodovali: Hodoň a Daruľa
  • 1400 divákov.
  • stav série: 3:3

Nitra: Kašper 12, Zaťko 3, Kubš 11, Ludha 14, Szarek 30, Malina 10, libero Turis (Hukel 1, Porubský 0, Sťahuliak 0). Tréner: M. Kardoš.

Prešov: Drobňák 8, Červeň 18, Halaj 2, Sopko 20, Mikovčík 13, Rajdunga 15, libero Lampart (Peleščák 0, Hudák 1). Tréner: Ľ. Šalata.

Môže vás zaujímať:

Na zápas futbalistov Tatrana sa chystá: Marcel Merčiak (40) prezradil aj to, ktorý šport by už komentovať nechcel

Vyhrávali 2:0 na zápasy, ale odvtedy nezískali ani jeden set: Volejbalisti Prešova si skomplikovali fi­nále

Obdivuhodný úspech Prešovčanky: Klaudia sa stala majsterkou Slovenska v bodyfitness!

Hrali bez viacerých opôr a na ihrisku to bolo vidno: Futsalisti Prešova prvé semifinále nezvládli

Mirka z Prešova je obrovskou fanúšičkou futbalového Tatrana: Jej vášeň k obľúbenému klubu sa len tak nevidí!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM