Ľubomír Hudačko Rôzne

Na zápas futbalistov Tatrana sa chystá: Marcel Merčiak (40) prezradil aj to, ktorý šport by už komentovať nechcel

Poznáme ho ako sčítaného komentátora a moderátora. Marcel Merčiak (40) pre náš web prezradil, kedy sa chystá na zápas futbalistov Tatrana Prešov a aj to, ktorý šport by už komentovať radšej nechcel...

Ilustračný obrázok k článku Na zápas futbalistov Tatrana sa chystá: Marcel Merčiak (40) prezradil aj to, ktorý šport by už komentovať nechcel
Zdroj: archív rtvs

Najradšej by bol, keby sa futbalovému Tatrana Prešov podarilo zopakovať úspechy zo 60. a 70. rokov. Práve vtedy koňare boli dvakrát vicemajstrom česko-slovenskej ligy. V roku 1965 za Spartou Praha a v roku 1973 bod za Trnavou. Merčiak vysvetlil, čo by si prial v súčasnosti a kedy by mohol Tatran znova uspieť.

Merčiak: V Prešove boli vždy výborní hráči

„Keby sa podarilo niekedy nájsť v Prešove a okolitom regióne takých velikánov, akými boli bratia Pavlovičovci, Petroš, Bomba, Igor Novák, Bubenko, Komanický a množstvo ďalších hráčov, ktorých lokálpatriotizmus bolo cítiť v každom výkone, keď sa do Prešova nechodilo po body, lebo už v Kysaku bolo 1:0 pre Tatran,“ nezaprel výnimočnú pamäť komentátor Marcel Merčiak. Keď sa potom v lete 1993 otvárala samostatná slovenská liga, mal pociť, že Tatran môže ašpirovať na pozíciu slovenskej dvojky či trojky.

Predsa len, Košice a Trnava ešte neboli natoľko silné. „Bohužiaľ, Tatran sa v našej lige do prvej trojky nikdy nedostal. Na druhej strane, objavilo sa v jeho drese veľa osobností – Jožko Kožlej, ktorý ešte v roku rozpadu federácie prestúpil do Sparty a získal s ňou posledný čs. titul na jar 1993, Vlado Zvara, Albert Rusnák, Stano Varga, nebohý Marek Špilár, Miro Seman, Peťo Hlinka, Rišo Hoger, neskôr Stano Šesták, Maťo Jakubko. Jednoducho, v Prešove boli vždy výborní hráči. Ak takých budeme mať, mohli by sme sa konečne do slovenskej špičky dostať,“ dúfa v úspešnú éru zelenobielych.

Na Tatran po postupe, karate a autokros už nie

Už nejaký ten čas však sám kvôli zaneprázdnenosti duel futbalistov Tatrana nenavštívil. „Nebol som už dlho, tak sa dohodnime, že po postupe do najvyššej súťaže,“ prisľúbil. A ako po práci zvykne niekoľkonásobný držiteľov cien osobnosti televíznej obrazovky relaxovať? „Relaxujem s rodinou, mám 6-ročného syna a dva a polročnú dcérku. Dosť sa obávam ďalšieho obdobia, keďže odchádzam do Francúzska a Brazílie, čo bude dohromady znamenať dva mesiace, leto s deťmi si vôbec neužijem. Damiánko navyše v septembri nastupuje do školy. Čítanie ako koníček má teraz dlhodobú pauzu, deti sú v čase voľna na prvom mieste,“ hovorí o najbližšom období.

Ako ho vnímajú jeho kolegovia je podľa neho ťažké povedať, je to otázka na nich. Podľa svojich slov mal ale v hlave vždy vlastné predstavy o tom, ako by mala práca športového komentátora a moderátora vyzerať a čo sa od nej vyžaduje. „S postupným naberaním skúseností sa upravovala filozofia mojej práce, v ktorej bola vždy na prvom mieste zodpovednosť za všetko, čo robíte. S tým totiž predstupujete pred obrovské množstvo ľudí. A zo všetkého najviac, prácu musíte mať rád. Mal som najväčšie šťastie, aké vás v profesionálnom živote môže stretnúť – môj koníček sa stal mojou prácou,“ vysvetlil. Zaujímalo nás aj to, ktoré miesto v Prešove je pre Marcela Merčiaka to najobľúbenejšie a kam by sa chcel ísť opäť pozrieť pri najbližšej návšteve mesta. Odpoveď bola jednoznačná.

„Kalvária a „veľký kostol“ sv. Mikuláša. Rád by som sa išiel pozrieť aj do dvoch škôl, ktoré som navštevoval – na základnú na Mukačevskej ulici, pretože vnútri som nebol od konca 8. ročníka, od júna 1989. A na gymko, aj keď GTŠ (gymnázium Tarasa Ševčenka, pozn. red.) sa zmenilo na GJAR (gymnázium Jána Adama Raymana, pozn. red.) a pred rokmi sa presťahovalo z ulice Tarasa Ševčenka na Mudroňovu,“ spomenul čosi z minulosti. Na záver komentátor pridal aj zaujímavosť, o ktorej možno ani neviete. Ide o športy, ktorý musel komentovať „z donútenia“ a už by si to radšej nechcel zopakovať. „Bolo to karate na MS v Bratislave koncom mája 1998, alebo autokros zo Žitavian v auguste 1997. Never more,“ zasmial sa na záver Prešovčan Marcel Merčiak (40).

Môže vás zaujímať:

Športový komentátor Marcel Merčiak (40) v rozhovore: V rodnom Prešove som dostal do života najviac!

Mirka z Prešova je obrovskou fanúšičkou futbalového Tatrana: Jej vášeň k obľúbenému klubu sa len tak nevidí!

Poslanci dali futbalovému štadiónu zelenú: Mesto ho postaví spolu so župou, pozrite si jeho VIZUALIZÁCIU

foto: archív rtvs

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM