BIZNIS rozbehli v pivnici: A stali sa vyhľadávanou reštauráciou v Prešove, FOTO
Podnikanie v gastrosektore nie je podľa majiteľa prešovskej reštaurácie ľahké a každý, kto v ňom dnešnej dobe pracuje, je podľa jeho slov extrémista.
Z rodinného domu sa teda začiatkom roka 2020 presťahovali na Sídlisko III, hľadali totiž väčšie priestory.
„Bolo to veľmi rýchle. Presťahovali sme sa za jednu nedeľu a vďaka tomu sme zo dňa na deň začali písať nový príbeh, kde sme k donáške pridali aj reštauračné služby. Vždy sme chceli, aby sa v našej prevádzke cítil zákazník komfortne v obleku či montérkach. Podarilo sa nám to rozbehnúť, no prišla do toho korona,“ hovorí ďalej zhovorčivý majiteľ. Na tieto okolnosti sa však pozerali triezvo a nerobili unáhlené závery.
Nikoho neprepustili
„Po ohlásení prvých opatrení, sme museli reštauráciu po troch mesiacoch zavrieť. Ale nepodľahli sme panike. Energiu a personál sme presmerovali na donáškovú službu a tak sme neboli nútení nikoho prepustiť. Dobu strachu a neistoty sme prežili vďaka súdržnému personálu, verným zákazníkom a triezvemu pohľadu," hovorí ďalej Debreceni s tým, že prevádzka fungovala s obmedzeniami až do leta.
Vtedy bola gastrosezóna silná pre obmedzenie vycestovania z krajiny.
Majú vlastné trhy
„V decembri nám potom pomohli naše vlastné vianočné trhy. Urobili sme výdajné okienko na vianočný spôsob a tým sme sa dostali do povedomia aj počas obmedzení. Chceli sme pre ľudí niečo iné a to čo sme vytvorili, ľudia prijali. Ten pocit vidieť usmiatych ľudí, ako si vychutnávajú vianočnú atmosféru v kruhu blízkych a rodiny bola pre nás veľmi silná pozitívna emócia,“ hovorí o časoch obmedzení a zákazov v zime.
Za všetko vďačí svojmu personálu, dôležitá je podľa jeho slov v tíme najmä atmosféra a súdržnosť. Maroša však mrzí, že od štátu v takýchto prípadoch neprichádzala výrazná pomoc.
„Nám síce ako mladej firme žiadna pomoc nevychádzala, ale myslím si, že štát je v týchto veciach veľmi slabý. Pomoc bola minimálna a nepostačujúca. Štát ohľadom pomoci v gastre nemá dlhodobú víziu ani koncepciu. Ľudia z gastra húfne odchádzali a momentálne je obrovský problém s personálom, pretože chýba pocit istoty a stability. V brandži zostalo len jadro nadšencov, ktorí robia túto prácu radi a z presvedčenia. Práve na nich stojí budúcnosť gastronómie,“ hovorí bez servítky Debreceni.
Ceny museli zvýšiť
V najhorších časoch im veľmi pomohlo, že nespanikárili. Tento rok bola situácia odlišná. V reštaurácii dúfali, že keď sa opatrenia uvoľnia a bude sa môcť otvoriť, gastro sa vráti do starých koľají.
Namiesto toho sa ocitli pred ďalšiu skúškou, tentoraz ekonomickou.
Pokračovanie rozhovoru nájdete v článku na 3. strane.