Správy

Zub času ho takmer zrovnal so zemou, po rokoch prác sú tu super správy: Zrúcaniny hradu Šebeš opäť vidno!

Niekoľkoročná práca je ukončená. Nad obcou Podhradík je opäť vidno zrúcaniny hradu Šebeš. Postavený tam bol aj nový náučný chodník, prístrešok pre návštevníkov či informačné tabule.

Ilustračný obrázok k článku Zub času ho takmer zrovnal so zemou, po rokoch prác sú tu super správy: Zrúcaniny hradu Šebeš opäť vidno!
Zdroj: TASR

Nad obcou Podhradík v okrese Prešov sa v minulosti vypínal hrad Šebeš, ktorý zub času takmer úplne zrovnal so zemou. Vďaka nadšencom a v posledných rokoch aj s prispením obce a finančnou podporou štátu môžu jeho návštevníci opäť vidieť zrúcaniny hradu. Na tomto obecnom projekte si tento rok našlo dočasnú prácu sedem ľudí, ktorí boli evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce.

Ukončili štvorročnú prácu

Koordinátor projektu Martin Sárossy uviedol, že naň získali podporu z programu obnovy kultúrneho dedičstva. „Tento rok sme ukončili štvorročnú prácu. V poslednej štvrtej etape bola dokončená konzervácia hradieb a torz, ktoré dovolili pamiatkari zakonzervovať. Návštevník môže po štyroch rokoch vidieť nad obcou zrúcaninu hradu Šebeš. Je tam postavený nový náučný chodník, prístrešok pre návštevníkov a informačné tabule,“ povedal Sárossy.

Na hrade pracovalo od júna do novembra sedem nezamestnaných z úradu práce a ich mzdy refundovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Obec získala z ministerstva kultúry dotáciu vyše 3 000 eur na materiál. Na hrade sa urobil aj archeologický a architektonicko-historický výskum, zamerali sa pôvodné časti nádvoria a muriva.

Chceli by aj letné tábory

Sárossy uviedol, že do budúcna by chceli hrad udržiavať dobrovoľníckymi aktivitami aj formou letných táborov. Ide hlavne o tlmenie vegetácie, aby zeleň neskryla to, čo robotníci odkryli. „Tento projekt už nebude pokračovať v programe s veľkorysou dotačnou podporou od štátu z toho dôvodu, že prioritou pre rezort kultúry sú stojace veľké hrady a tieto menšie sú odkázané na iné zdroje, granty a podpory od donorov,“ konštatoval. Obec sa chce tiež starať a udržiavať to, čo sa podarilo odkryť. Koordinátor prác verí, že sa ešte nájdu prostriedky na zhruba tretinu hradu, ktorá stále ostala pod zemou.

„Ak príde nejaká príležitosť a bude vôľa aj zo strany pamiatkového úradu, určite by sme chceli Hrad Šebeš dokončiť a kompletne verejnosti prezentovať,“ uviedol Sárossy. Hrad Šebeš patrí do skupiny šiestich hradov, ktoré združuje projekt Prešovská hradná cesta. Patria tu tiež hrady vo Veľkom Šariši, Kapušanoch, Zbojnícky hrad známy aj ako Soľhohrad v Ruskej Novej Vsi, Obišovský a Lipovský hrad. Na niektorých z nich sa tiež urobila potrebná konzervácia, iné na dotáciu ešte len čakajú.

Môže vás zaujímať:

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Pacienti v našom meste prehovorili: Tento muž sa stal najobľúbenejším lekárom prešovskej nemocnice

Na stole je megaprojekt: Z Domaše chcú spraviť celoročný dovolenkový raj! VIZUALIZÁCIE vnú­tri

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM