Ľubomír Hudačko Správy

Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na Gymnáziu sv. Moniky!

Vychovalo nejedného kvalitného hudobníka i ďalšie známe tváre. Reč je o Gymnáziu sv. Moniky v Prešove, ktoré je na svojich absolventov hrdé. Študovali na ňom známe tváre mesta, o ktorých viac pospomínal riaditeľ Pavol Petrovský.

Ilustračný obrázok k článku Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na Gymnáziu sv. Moniky!
Zdroj: Dnes24.sk

Z priestorov materskej školy na Sídlisku III v Prešove, kde od roku 1994 sídlila nová cirkevná škola, sa po troch rokoch existencie rozhodlo vedenie Gymnázia sv. Moniky presťahovať do väčších vyhovujúcejších priestorov na ulici Tarasa Ševčenka, kde sídli škola dodnes.

Ponúka pestrú škálu jazykov

V súčasnosti tam študuje 480 žiakov, ktorí sú rozdelení v 13 triedach v štyroch ročníkoch. O ich vzdelávanie a výchovu sa stará dovedna 40 pedagogických pracovníkov.

Riaditeľ školy Pavol Petrovský pripomenul, že okrem klasických predmetov, ktoré sa vyučujú na gymnáziách, sa v ich študijnom programe nachádza katolícke náboženstvo a rozširujúce štúdium z predmetov ekonomika, psychológia a dejiny umenia. Široká ponuka jazykov zahŕňa angličtinu, nemčinu, francúzštinu, španielčinu, taliančinu a ruštinu.

Husovský nemal čas na matematiku

„Príjemnou spomienkou pre mňa osobne zostáva oslava 10. výročia školy. Rovnako rád spomínam na stretnutie bývalých študentov, na ktorom sa zišlo v prešovskom PKO takmer 400 absolventov školy,“ uviedol riaditeľ. Vysvetlil, že na pódiu vtedy stáli absolventi gymnázia speváci Martin Husovský zo skupiny Komajota, Jana Dzurišová, známa ako Janais, Veronika Rabadová-Šoltésová zo skupiny Hrdza a hudobná skupina Free Voices, v ktorej spieva absolventka gymnázia Soňa Marcinová.

„Som učiteľom matematiky a spomínam si napríklad na školské časy Martina Husovského. Podľa mňa to bol dobrý študent a matematiku vedel, len nie vždy mal na ňu čas,“ povedal s úsmevom Petrovský.

Úspešní absolventi

Rok založenia školy je aj rokom vzniku Divadla poézie LOGOS a to pravdepodobne dopomohlo mnohým študentom presadiť sa v umeleckej sfére. Napriek tomu, že ide o mladú školu, môže sa už dnes pochváliť úspechmi svojich absolventov. Riaditeľ k nim priradil aj herca divadla Drak Lukáša Maťufku, Jozefa Komiňáka, herca prešovského bábkového divadla Babadlo, či hokejového reprezentanta Tomáša Bulíka.

Pri príležitosti 10. výročia založenia Gymnázia sv. Moniky vyšla aj publikácia, ktorá detailne popisuje množstvo významných udalostí v histórii školy. Učitelia sa rozpamätávali na mnohé iné medzníky, ktoré sú významné pre celkový charakter školy v súčasnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

Riaditeľ prešovského gymnázia v rozhovore: Viem byť prísny, ale nemám problém si zo seba uťahovať

Riaditeľ Gymnázia sv. Moniky otvorene: Málo o tom rozprávam, no z tohto sa teším!

foto: ilustračné/google

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM