Ľubomír Hudačko Správy

Zaujímavé položky nového rozpočtu mesta: Koľko eur sa vyčlenilo na opravy ciest či chodníkov?

Rok 2015 začínal Prešov v provizóriu. Hlasovaním poslancov mestského zastupiteľstva sa však rozpočet mesta schválil, hospodáriť sa bude so sumou vyše 59 miliónov eur. Provizórium tak končí, na ktoré položky bolo vyčlenených najviac peňazí?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé položky nového rozpočtu mesta: Koľko eur sa vyčlenilo na opravy ciest či chodníkov?
Zdroj: TASR

Rozpočet mesta na tento rok je o viac ako 2,5 milióna eur nižší ako návrh, ktorý bol spracovaný ešte predošlým vedením. Ten zohľadňoval iné priority i predstavy prerozdelenia financií.

Snahou bolo zohľadniť čo najviac požiadaviek

Nový, poslanecký návrh predložil predseda finančnej komisie Stanislav Kahanec, intenzívne sa vytváral v posledných týždňoch za účasti predstaviteľov oboch poslaneckých klubov, snahou bolo zohľadniť a zapracovať čo možno najviac požiadaviek.

„Rozpočet je úsporný, pretože nerátame so žiadnym úverom, ani zadlžovaním,“ zdôraznila primátorka Andrea Turčanová, ktorá chce financie čerpať aj z grantov a eurofondov. Schválený rozpočet napríklad zohľadňuje potreby škôl a školských zariadení, kde sa financie navyšovali.

Viac pre výbory mestských častí

Navýšila sa položka na bežnú údržbu, napríklad na súvislé opravy ciest a chodníkov bolo vyčlenených takmer 300 000 eur. Na komplexnú rekonštrukciu ciest a chodníkov bolo vyčlenených 123 000 eur, na údržbu detských zariadení, lavičiek a pieskovísk 110 000 eur, vytvorila sa rezerva v prípade investícií a zvýšila sa suma vyčlenená pre jednotlivých sedem VMČ z pôvodných 50 000 eur na 75 000 eur pre každú mestskú časť.

Rozpočet nerátal so zvyšovaním daní ani poplatkov, tie zostávajú na úrovni minulého roka. Rozpočet prešiel nadpolovičnou väčšinou poslancov, hlasovania sa zdržali poslanci opozičného poslaneckého klubu.

Informácie redakcii sprostredkovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

Poslanci nevyhoveli petícii obyvateľov, čítajte viac

Výrok poslanca Dupkalu zaujal na mestskom zastupiteľstve!

Čítajte viac aj o parkovnom v Prešove!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM