Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove sa zišli hlavičky: Turnaj v Scrabble mal víťaza, ktorý musel vstávať o druhej ráno!

Najpopulárnejšia slovná hra na sveta prilákala do Prešova jej nadšencov, aby si zmerali sily na kvalifikačnom turnaji. Ten ich vynesie na Majstrovstvá Slovenska. Z metropoly Šariša už poznáme víťazov, jeden z nich dokonca musel vstávať o druhej ráno, aby turnaj stihol! Ako zistil, oplatilo sa.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa zišli hlavičky: Turnaj v Scrabble mal víťaza, ktorý musel vstávať o druhej ráno!
Zdroj: Dnes24.sk

Oficiálny Slovenský Spolok Scrabble každý rok organizuje kvalifikačné turnaje a najlepší sa kvalifikujú na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sú dvojdňové. V Prešove bol turnaj v prostredí univerzitnej knižnice na 17. novembra. Celkovo sa ho zúčastnilo 29 ľudí zo všetkých kútov Slovenska.

Víťaz vstával o druhej ráno

Víťaz Miro Vaňo dokonca pricestoval až z českého Kroměříža, kde žije. Vstávať musel o pol 2 ráno, aby turnaj stihol. Na druhom mieste bol Rasťo Michalka a tretí Ivan Pastucha z Ružomberka. Na turnaji boli hráči z Prešova, Košíc či Bardejova.

Na turnaji sa hrá vždy sedem hier, súperov losuje počítač podľa postavenia v rebríčku a aktuálnej formy na turnaji. Používa sa rovnaký systém ako používajú napríklad šachisti. Prví traja vyhrali po šesť hier. Je to jeden z dvanástich kvalifikačných turnajov, každý z nich je bodovaný. Najlepších 32 hráčov, podľa bodov v aktuálnej sezóne, postupuje v októbri na Majstrovstvá Slovenska, kde sa hrá dva dni , celkovo trinásť partií.

Spolok sa pokúsi o rekord

Slovenský Spolok Scrabble vznikol 16. 12. 1998, v deň 50. výročia začiatku sériovej výroby Scrabble, najpopulárnejšej slovnej hry na svete. V súprave je jedna hracia doska a 100 kameňov s písmenami, pričom každé písmena má svoju bodovú hodnotu a niektoré písmená sú zastúpené viac ako iné.

Cieľom je skladať slová za čo najviac bodov. Každý hráč si vytiahne sedem písmen, poskladá slovo a podľa toho koľko písmen uloží, toľko si potom dotiahne, aby mal vždy v zásobníku sedem písmen, s ktorými hrá. Ďalší hráč potom napája svoje slová na písmená, ktoré sú už položené tak, aby vždy vzniklo platné a spisovné slovo. Najlukratívnejšie je položiť slovo zo všetkých siedmich písmen v zásobníku – vtedy sa hráčovi pripisuje prémia 50 bodov. Hrajú vždy dvaja proti sebe, v pokladaní slov sa striedajú.

Kto má na konci viac bodov, vyhráva. Hra končí, keď sa minú písmená, respektíve po vypršaní časového limitu na hru – každý hráč má na odohranie všetkých svojich ťahov dokopy 22 minút. Hhrá sa so šachovými hodinami. Spolok sa v novembri pokúsi prekonať Guinessov rekord v počte ľudí, ktorí simultánne budú hrať scrabble – hoci na rekreačnej úrovni. Súčasný rekord je číslo 1045.

Čítajte tiež:

Za svoje zásluhy dostali ocenenie rovno od ministra: Mená učiteľov z Prešova, ktorým sa ušla veľká pocta!

V centre Prešova bude opäť živé divadlo k Veľkej noci: Autentické zobrazenie krížovej cesty!

Prešovský dídžej Daniel Franko: Najťažšie je ľudí na parkete udržať

foto: Univerzitná knižnica Prešov

Kvalifikácia Scrabble v Prešove: Priebeh turnaja v obrazoch
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM