Ľubomír Hudačko Správy

Rátajte s tým vopred, nastane to už o niekoľko dní: Časť Prešova sa na desiatky minút ponorí do tmy!

Prešovčania, zbystrite pozornosť. V časti nášho mesta zavládne tma, na akú nie sme bežne zvyknutí. Všetko nastane už o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Rátajte s tým vopred, nastane to už o niekoľko dní: Časť Prešova sa na desiatky minút ponorí do tmy!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu sa zhasnú svetlá, Prešov sa aj tento rok zapojí do projektu Hodina Zeme. Vypnutím verejného osvetlenia tak spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.

Primátorka: Dôležité je začať od seba

Mesto Prešov bude už túto sobotu súčasťou Hodiny Zeme, kedy sa každý môže zapojiť a prispieť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie. Primátorka Andrea Turčanová preto vyzýva Prešovčanov, aby sa spoločne do celosvetovej akcie zapojili, keďže podľa jej slov je potrebné na tieto globálne problémy upozorňovať, no zároveň aj reálne pomôcť.

„Dôležité je začať od seba a motivovať svoje okolie robiť aj malé ekologické zmeny vo svojom každodennom živote,“ dodala primátorka. K vypnutiu vyše 8 728 svietidiel verejného osvetlenia dôjde v spolupráci so spoločnosťou OSVO comp, a.s. v sobotu 19. marca v čase od 20:30 do 21:30. Ušetrená energia počas tejto hodiny sa vypočítala na 972,4 kWh a 370 kg CO2. V tomto čase zhasnite a stlmite svetlá v domácnostiach, firmách a pridajte sa tak k miliarde ľudí po celom svete.

Malými skutkami prispieť k riešeniu

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov s cieľom zvrátiť klimatické zmeny, ale pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe. Len vlani sa do neho zapojilo viac ako 160 štátov sveta, medzi nimi aj Slovensko.

Súčasťou bolo aj mesto Prešov. Medzi podporovateľov tohto projektu na Slovensku patria aj významné osobnosti, napríklad prvý a jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella, významný popularizátor vedy Jiří Grygar a mnohí ďalší. V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa aspoň na pár minút ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.

Môže vás zaujímať:

Dojímavý boj: Pre prešovskú Kalváriu sa spojili desiatky tisíc ľudí, dostavil sa nádherný výsledok!

Pamiatka, na ktorú môžeme byť hrdí, má konečne novú tvár: Prvé zábery z vynoveného Skladu soli

Dopravný podnik prišiel so špecialitkou: Prešovčania si môžu vyrobiť vlastné vozidlo MHD!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM