Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Pamiatka, na ktorú môžeme byť hrdí, má konečne novú tvár: Prvé zábery z vynoveného Skladu soli

Prinášame vám fotky, ktoré určite mnohých potešia. Prešovčania sa dočkali vynovenia Skladu soli. V aktuálnych záberoch si medzi prvými môžete prezrieť, ako to vyzerá na prešovskom Solivare zvnútra.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatka, na ktorú môžeme byť hrdí, má konečne novú tvár: Prvé zábery z vynoveného Skladu soli
Zdroj: Slovenské technické múzeum

Cesta k vynoveniu a otvoreniu brán Skladu soli bola mimoriadne dlhá. Po požiari v roku 1986 pamiatka dlhé roky len chátrala a jej rekonštrukcia bola v nedohľadne.

Objekt v Solivare podľa informácií zo Slovenského technického múzea dvakrát vyhorel. Po prvom požiari v roku 1819 bola zrekonštruovaná strecha, pristavené druhé poschodie a veža s hodinami. Pri druhom požiari 18. mája 1986 zhorela vzácna svorníková drevená konštrukcia krovu, plamene okrem strechy pohltili výdrevu komôr a všetky drevené časti budovy. Sklad prechádzal rozsiahlou rekonštrukciou od októbra 2014 do septembra 2015, výsledkom ktorej je nový multifunkčný spoločensko-umelecký priestor určený na výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity.

Až po takmer tridsiatich rokoch sa pre verejnosť otvoria jeho brány. Prešovčania sa už niekoľko dní tešia na významnú udalosť, ktorou bude Deň otvorených dverí tejto Národnej kultúrnej pamiatky. Vedzte, že to bude len tak, čaká nás bohatý kultúrny program, počas ktorého budú môcť Prešovčania aj tipovať v súťaži o soli Tipuj – Uhádni – Vyhraj.

Vo fotogalérii, ktoré našej redakcii poskytlo Slovenské technické múzeum sa teraz môžete presvedčiť, ako to s Národnou kultúrnou pamiatkou zvnútra vyzerá aktuálne. Tie bude môcť návštevník uvidieť na vlastné počas oči počas DOD. A to už v sobotu 19. marca od 10.00 do 17.00.

Môže vás zaujímať:

Ako to kedysi vyzeralo na najväčšom sídlisku Sekčov? Zaspomínajte si vďaka parádnym fotkám

Ako to vyzeralo na stanici v Prešove pred 50-timi rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Dobové zábery, ktoré vás dostanú: Zaspomínajte si, ako to kedysi vyzeralo na známych prešovských sídliskách

foto: Slovenské technické múzeum

Vynovený Solivar zvnútra? Sledujte prvé zábery po rekonštrukcii Skladu soli
5
Galéria
Zdroj: Slovenské technické múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM