Ľubomír Hudačko Rôzne

Dojímavý boj: Pre prešovskú Kalváriu sa spojili desiatky tisíc ľudí, dostavil sa nádherný výsledok

Prešovčania mohli pred časom svojimi hlasmi podporiť možnosť obnovy fresky Kalvárie. Do posledného dňa hlasovania sa bili o prvenstvo naša a čerínska pamiatka. Aj keď prešovská Kalvária skončila druhá, boj napokon nebol márny. Ako je to možné?

Ilustračný obrázok k článku Dojímavý boj: Pre prešovskú Kalváriu sa spojili desiatky tisíc ľudí, dostavil sa nádherný výsledok
Zdroj: Dnes24.sk

Obrovské úsilie ľudí prinieslo napokon krásnu odmenu. Smútok z druhého miesta v hlasovaní o grant na obnovu fresky na prešovskej Kalvárii vystriedala radosť. Pomôže sa napokon aj prešovskej Kalvárii!

Tohtoročné hlasovanie o grant Nadácie VÚB na obnovu vzácnych fresiek prinieslo veľký súboj medzi fanúšikmi čerínskeho kostolíka a prešovskej Kalvárie. V tomto súboji sa na obidvoch stranách dokázali spojiť desiatky tisíc ľudí. Za každú z pamiatok totiž hlasovalo viac ako 40 000 ľudí. Preto sa spomínaná nadácia rozhodla oceniť úsilie najaktívnejších fanúšikov a udelila grant aj druhej freske v poradí. 70 000 eur putuje do Čerína a 50 000 eur do Prešova.

„Ide o veľmi pozitívnu správu pre Prešovčanov. Vnímam to ako odmenu za to, že sme sa v našom meste dokázali zjednotiť pri presadzovaní spoločného záujmu, ktorým bolo obnovenie nádhernej fresky nad Svätými schodmi,“ vyjadrila svoju radosť primátorka Andrea Turčanová.

Obrovský pozitívny ohlas verejnosti spôsobil, že Nadácia VÚB sa rozhodla prideliť prostriedky na reštaurovanie aj freske, ktorá v hlasovaní skončila na druhom mieste. Jedna z najkrajších kalvárií z 18. storočia tak bude onedlho ešte krajšia. Nástenné maľby na klenbe Svätých schodov dostanú na obnovu 50 000 eur. Kalvária je z veľkej časti dielom pátra Franza Pergera rovnako ako kalvária v Banskej Štiavnici. Klenbu nad schodiskom zdobí freska s motívom Jakubovho rebríka od miestneho barokového maliara Andreja Trtinu. Práce na obnove začnú v priebehu niekoľkých mesiacov.

Môže vás zaujímať:

Čo čaká v roku 2016 Solivar, Soľnú Baňu a Šváby? Poslanec Benko o tom, aké opravy sa chystajú

Prešovské OZ MyMamy a jeho projekt bez násilia páchaného na ženách: Súčasťou bude aj beh na vysokých opätkoch

Andrea Turčanová zareagovala na odsúdenie exprimátora Benča: Iniciovala petíciu za jeho omilostenie!

foto: ilustračné/Tomáš Motýľ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM