Správy

Prešovská nemocnica reaguje na výpovede sestier: Krok, ktorý sa rozhodla učiniť na viacerých oddeleniach!

Situácia v zdravotníctve je naďalej horúca a platí to aj pre naše mesto. Prešovská nemocnica totiž musí reagovať na výpovede sestier.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská nemocnica reaguje na výpovede sestier: Krok, ktorý sa rozhodla učiniť na viacerých oddeleniach!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove je vo výpovedi 309 zdravotných sestier. Z pôvodného počtu 395 hromadných výpovedí ju doteraz stiahlo 86 sestier.

Redukcia lôžok, dočasné pozastavenie oddelenia

Nemocnica za posledné týždne sa rozhodla na viaceré oddelenia prijať dokopy 97 nových sestier. Uviedla tak hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková, ktorá doplnila, že tieto čísla sa každú chvíľu menia a tieto údaje sú zo stredy 27. januára z popoludnia. Hovorkyňa konkretizovala, že nové zdravotné sestry nemocnica prijala na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie úrazovej chirurgie, oddelenie psychiatrie, oddelenie kardiológie, vnútorného lekárstva a geriatrie, oddelenie chirurgie, gynekológie a pôrodníctva, oddelenie cievnej chirurgie, oddelenie neonatológie, oddelenie operačných sál a centrálnej sterilizácie, infekčné oddelenie, onkologické oddelenie, oddelenie pediatrie, oddelenie oftalmológie, oddelenie neurológie a interné oddelenie.

„V prípade, že sa zdravotné sestry rozhodnú zotrvať na svojich výpovediach a k 1. februáru im definitívne uplynie výpovedná lehota, prestanú tak byť zamestnancami FNsP Jána Adama Reimana Prešov. Nemocnica tak následne pristúpi k redukcii lôžok na dotknutých oddeleniach v rozsahu, ktorý bude vyplývať z počtu sestier, ktoré zotrvajú vo výpovediach, a dočasne pozastaví činnosť oddelenia cievnej chirurgie, ktoré bude pričlenené k oddeleniu chirurgie,“ uviedla Cenková.

Nemocnica je vraj pripravená

Bližšie sa k chodu nemocnice vyjadrí riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha v pondelok 1. februára. Už skôr sa vyjadril v tom zmysle, že na situáciu od februára je nemocnica zodpovedne pripravená. Hromadné výpovede začali zdravotné sestry v Prešove dávať od 27. novembra 2015. Chod nemocnice začal komplikovať v januári vysoký stav odchodov sestier na PN a OČR. Na rokovaní na pôde Úradu Prešovského samosprávneho kraja 13. januára sa vyjadrili všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na východe Slovenska, že v prípade potreby znefunkčnenia niektorého pracoviska vo FNsP Jána Adama Reimana v Prešove sú ochotní spolupracovať a poskytnúť súčinnosť.

V prešovskej nemocnici vznikla aj výzva za zachovanie prešovskej nemocnice v pôvodnom rozsahu, ktorú iniciovala vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodnického oddelenia II. Ľubica Staroňová, ktorú podporili viacerí zamestnanci. Táto iniciatíva sa stala opozíciou sestrám, ktoré dali výpovede a išli maródovať. Prešovské sestry vo výpovedi sa 11. januára zhromaždili pred areálom nemocnice a verejne deklarovali svoje požiadavky. Opätovne 20. januára zorganizovali v meste pochod za záchranu nemocnice, kde sa k nim pridali aj ich rodinní príslušníci.

Môže vás zaujímať:

Situácia v prešovskej nemocnici? Sestry chýbajú už teraz, dramatický nárast ich práceneschopnosti!

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na východe? TOTO bude ich krok, ak dôjde k znefunkčneniu v prešovskej nemocnici!

Situácia v prešovskej nemocnici? Sestry chýbajú už teraz, dramatický nárast ich práceneschopnosti!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM