Správy

Čo všetko tam teraz nájdeme? Park v Nižnej Šebastovej už otvorili, práce trvali vyše roka

Doplnené boli aj prvky drobnej architektúry ako parkové lavičky, odpadkové koše, solárna lavička, stojan na bicykle, informačné tabule či detské ihrisko.

Ilustračný obrázok k článku Čo všetko tam teraz nájdeme? Park v Nižnej Šebastovej už otvorili, práce trvali vyše roka
Zdroj: Mesto Prešov

Mesto Prešov kompletne zrevitalizovalo park v časti Nižná Šebastová. Panská záhrada, ktorú sprístupnili v utorok, má rozlohu viac ako 17-tisíc štvorcových metrov.

Mestu sa ju podarilo obnoviť s pomocou prostriedkov z EÚ, práce trvali vyše roka. Informoval o tom hovorca mesta Michal Hudák.

V rámci projektu bola vysadená a zrevitalizovaná verejná zeleň a zrealizovala sa prestavba chodníkov pre peších.

Čo všetko tam doplnili

Doplnené boli aj prvky drobnej architektúry ako parkové lavičky, odpadkové koše, solárna lavička, stojan na bicykle, informačné tabule či detské ihrisko.

Pribudlo verejné osvetlenie i zavlažovací systém.

„Obnovenú Panskú záhradu sme chceli občanom odovzdať naozaj v čo najlepšom stave. Aj preto sme chvíľu počkali, kým sa park skutočne zazelená a prídu trochu priaznivejšie teploty na voľnočasové aktivity. Je to jeden z mnohých projektov, ktoré máme v rámci revitalizácie zelene v meste Prešov rozbehnuté. V najbližšej dobe chceme slávnostne otvoriť aj park Alexandra Dubčeka a výrazne sme sa posunuli aj v téme predzáhradiek, ktoré si po poslednom mestskom zastupiteľstve obyvatelia Prešova budú môcť konečne zriadiť úplne legálne,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Súčasť kaštieľa

Záhrada s celkovou rozlohou 17 153 štvorcových metrov je súčasťou komplexu opevneného renesančného kaštieľa s parkom, ktorý je pamiatkovo chránený a nachádzajú sa tam vzácne dreviny.

Mesto Prešov začalo park revitalizovať v roku 2023 ako projekt podporený z eurofondov. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavovali 920 961,25 eur, pričom výška schváleného nenávratného finančného príspevku bola 862 164,47 eur. Zvyšnú sumu hradilo mesto z vlastného rozpočtu v rámci spoluúčasti na financovaní projektu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM