Ľubomír Hudačko Správy

Organizátor Dobrého festivalu Miro Tásler: O rok možno podujatie už vôbec nebude!

Slová, ktoré mnohých Prešovčanov nepotešia. Vyslovil ich priamo v areáli Delne počas Dobrého festivalu jeho organizátor Miro Tásler. O rok sa podľa neho podujatie možno vôbec neuskutoční.

Ilustračný obrázok k článku Organizátor Dobrého festivalu Miro Tásler: O rok možno podujatie už vôbec nebude!
Zdroj: Dnes24.sk

Sobotný program Dobrého festivalu sa začal nezvyčajne. Organizátor Miro Tásler zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej chcel hovoriť aj o budúcom desiatom ročníku.

Tásler: Festival možno nebude

Jeho slová však mnohých Prešovčanov nepotešia. „Je mi veľmi ľúto, že musím povedať, že taký festival v Prešove tu možno už vôbec nebude. Mesto robí všetko preto, aby tu nebol. Pri organizácii takéhoto podujatia sa stáva strašne veľa vecí, ktoré by sa nemali stávať. Napríklad – spustili sme stavbu festivalu a deň pred začiatkom akcie a pred púšťaním ľudí, nám vypli vodu. Mesto povedalo – vypnite vodu,“ prekvapil novinárov vyhlásením.

Prečítajte si tiež: Müller exceloval, vietor sa postaral o problémy: Fotoreportáž z prvého dňa Dobrého festivalu

Podľa Táslera by tým ohrozili strašne veľa ľudí. Počas deviateho ročníka totiž bolo horúco, tento rok sa teplota vyšplhala na 29 stupňov. „Hasiči povedali, že ale veď nemáte vodu v hydrantoch. Naša odpoveď bola, že my ju spustiť nevieme, vyplo ju mesto a prečo, to tiež nevieme. Stálo to veľa energie a dlho trvalo, aby sme mali vodu vôbec v hydrantoch, aby sme ju mali v sprchách,“ pokračoval Tásler.

Čo na to mesto?

Delňa teda nebola napustená, hoci podľa organizátora vedenie mesta prisľúbilo, že ju napustia. Informáciu o absencii vody sa organizátori podľa ich slov dozvedeli definitívne asi 4 dni pred festivalom. „To, že nie je voda v Delni znamená, že nie je ani v hydrantoch, ani v sprchách. Ja som sa s mestom dohodol, že im pomôžem začať letnú sezónu. No mesto akoby robilo všetko preto, aby nám to nevyšlo. Mesto vedelo, že tú vodu nenapustí, len mi to nechceli, alebo zabudli povedať,“ vyhlásil.

O stanovisko sme požiadali aj prešovskú radnicu. „Pitná voda v hydrantoch, v sprchách a toaletách bola spustená už v apríli 2016 a to aj z dôvodu, že pracovníci menších obecných služieb od apríla nepretržite pracovali na čistení areálu a tak potrebovali prístup k toaletám a pitnej vode. Odvtedy bola dodávka pitnej vody zabezpečená,“ uviedla hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Ptretrhnutie káblu

Tásler tiež uviedol, že deň pred festivalom na Delni zavesili svetlá, aby mali návštevníci osvetlené cesty. „Mesto tu však poslalo bager, ktorý tie všetky svetlá strhol. Myslím si, že od mesta to nie je fér, pretože robí veci, ktoré festivalu neprospievajú. Ja som jeden z tých, ktorý sa veľmi snaží, ale vyzerá to tak, že snažím málo. Mesto si to neváži a ani si to vážiť nebude. Nikdy v živote som nechcel povedať, že vedenie mesta mi bude robiť napriek a že bude mať problém s tým, aby tu bola takáto kultúrna akcia,“ povedal člen kapely IMT Smile. Na jeho slová opäť reagovalo mesto stanoviskom, ktoré pre náš web Prešov 24 tlmočila hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Prečítajte si tiež: Organizátor Miro Tásler pred štartom Dobrého festivalu: Zahrať si na vlastnej akcii je špeciálna vec

„K pretrhnutiu kábla osvetlenia došlo neúmyselne, keď bager robil terénne práce na Delni aj z dôvodu prípravy na festival. Do 20 minút však bol kábel opravený,“ uviedla. Podľa slov Táslera ho ľudia presviedčajú, aby bol festival tu, aby ho nepresunul do iného mesta. Pritom ponuky z iných miest má. „Ale nemôžem povedať od ktorých, nebolo by to voči mestu fér a to napriek tomu, ako sa mesto správa. Ja som Prešovčan a chcem, aby festival ostal v mojom rodnom meste. Ja tu chodím len kvôli amfiteátru a kvôli Dobrému festivalu. Už by som sa tu potom ani nemal pre čo vracať,“ povedal.

Podľa Táslera podmienkou na uskutočnenie festivalu bolo, že si Delňu pripraví a pokosí, čo aj podľa vlastných slov sám navrhol. „Po dlhom trápení mesto súhlasilo, že to takto spravím. No k tomu, aby som robil festival takého formátu, potrebujem mať súhlas mesta na konanie podujatia nie tesne pred akciou, ale rok dopredu. Pre mňa by bolo ideálne, ak by zmluva existovala na niekoľko rokov dopredu. Aby som sa vedel spoľahnúť, že mesto tu festival chce. Pani primátorku sme tu pozvali, no prísť odmietla,“ uviedol organizátor akcie. A ako reaguje radnica?

„V rokoch 2012, 2013, 2014 sa podujatie organizovalo na amfiteátri. Až vlani sa po prestávke opäť zrealizoval na Delni a to aj napriek tomu, že organizátori odmietli podpísať zmluvu a nepodpísali ani preberací protokol. Tento rok mali organizátori zmluvu od 14. apríla, no podpísali ju až 10. júna 2016, teda týždeň pred uskutočnením festivalu. V tento deň boli zároveň aj informovaní o odporúčaní profesora Maršálka nenapustiť nádrž pred festivalom,“ znie stanovisko prešovského magistrátu.

Mesto je prekvapené

„Myslím si, že je to zámer zo strany mesta, aby mi znemožnili, alebo sťažili prácu. Alebo aby festival nebol v srdciach Prešovčanov. Ja tu ale nemám politické ambície, ja tu chcem robiť len festival. Ja nechcem byť primátor. Robím to len preto, že mám rád toto mesto a ide pritom o absolútne stratovú záležitosť,“ povedal ďalej. Mesto je podľa vyjadrenia hovorkyne zo situácie prekvapené. „Mesto Prešov si váži, že Dobrý festival sa každoročne uskutočňuje práve tu a preto je vedenia mesta veľmi prekvapené postojom organizátorov. Vysoká návštevnosť festivalu poukazuje, že nedošlo k jeho ohrozeniu ani zmareniu,“ zakončila vyhlásenie mesta hovorkyňa Kmetóny Gazdová.

Miro Tásler o budúcom roku Dobrého festivalu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM