Ľubomír Hudačko Kultúra

Organizátor Miro Tásler pred štartom Dobrého festivalu: Zahrať si na vlastnej akcii je špeciálna vec

Prešovčania sa tešia na jeden z najväčších hudobných festivalov na východnom Slovensku. Na prírodnom kúpalisku Delňa v piatok otvorí brány deviaty ročník Dobrého festivalu. Organizátor Miro Tásler tvrdí, že zahrať si na vlastnej akcii je špeciálna vec. Viac prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Organizátor Miro Tásler pred štartom Dobrého festivalu: Zahrať si na vlastnej akcii je špeciálna vec
Zdroj: TASR

IMT Smile otvorí festivalovú sezónu na Dobrom festivale a predstaví sa so špeciálnym programom. Známe podujatie štartuje už v piatok 17. júna v areáli prírodného kúpaliska Delňa v Prešove.

Neodmysliteľnou súčasťou a jeden z headlinerov festivalu, ktorý vždy pritiahne najviac fanúšikov, je nepochybne domáca skupina IMT Smile. Hrať doma je pre nich srdcovou záležitosťou. Aj tento rok kapela potvrdila svoju účasť a pre fanúšikov si Ivan a spol. pripravili exkluzívny program. Viac už prezradil organizátor Miro Tásler v rozhovore.

Ako bude vyzerať leto kapely IMT Smile a kde ešte plánujete hrať?

Toto leto nebudeme hrať na mnohých festivaloch, v podstate hráme len na Dobrom festivale a ešte na zopár akciách, keďže intenzívne pripravujeme náš projekt s IMT Smile hiSTORY. Pre Prešovčanov sme si však pripravili naozaj špeciálne vystúpenie, stretneme sa tam s našimi kamarátmi a aj bývalými členmi IMT Smile, zahráme si s Petrom Lipom aj Katkou Knechtovou, na čo sa veľmi teším.

Čo pre vás ako organizátora a zároveň zakladajúceho člena jednej z najúspešnejších slovenských kapiel znamená hrať na svojom vlastnom festivale?

Zahrať si na vlastnej akcii je špeciálna vec. Celý festival čakám na tento moment. Pred podujatím a počas prvého dňa riešim všetko možné, stavby šatní, plotov, pódií. Keď ale začneme hrať, tak tieto myšlienky končia a ostáva hudba.

Hviezdy formátu ako je LTJ Bukem, či jeho sparing partner MC Stamina, mávajú rôzne špeciálne požiadavky na organizátorov. Je niečo, s čím ste sa tento rok potrápili, čo sa týka požiadaviek interpretov? V minulosti ste napríklad zháňali maséra pre DJ Goldieho, ktorý na Dobrom festivale vystúpil v roku 2012, naopak Steven Seagal bol vraj veľmi skromný a nenáročný…

LTJ Bukem nemal takmer žiadne požiadavky. Voda, zelenina, ovocie. Veľmi jednoduché. MC Stamina bol už zložitejší. Bezlepková strava a podobne. Pre festival je však zložitejšia skôr šatňa pre folklórny súbor. Minulý rok Lúčnica, tento rok PUĽS. To je vždy ten najväčší stan za pódiom s množstvom stoličiek a občerstvenia.

S kapelou IMT Smile ste sa tento rok zúčastnili jedného z najväčších festivalov na svete Coachella v USA, na vašom instagrame sme tiež zahliadli fotku z rakúskeho Novarocku. Chodievate na festivaly rád? Inšpirujú vás?

V zahraničí sú festivaly robené trochu inak ako na Slovensku a hlavne s úplne iným rozpočtom. Už len kvôli tomu, že vstupné na Novarock je niekoľkonásobne vyššie ako na Dobrom festivale a na Coachella ešte oveľa viac ako na Novarock. Je tom tým pádom o iných menách, o iných ľuďoch a o iných službách. Veľa vecí sa mi páči, ale na prešovské pomery sú nerealizovateľné. Niektoré maličkosti ma určite inšpirujú k tomu, aby som ich priniesol – aj keď možno v zmenšenej podobe – na Dobrý festival.

Máte čas si pozrieť nejaké vystúpenia počas festivalu? Na čo sa tešíte tento rok?

Minulý rok som si pozrel aspoň kúsok z každého vystúpenia. Tento rok to snáď zvládnem zas. Chcem pozvať ľudí na českú kapelu Törr, Chikilikitua, Heľenine oči, ale aj špeciálne komorné vystúpenie Katky Koščovej s Danom Špinerom, prešovskú skupinu AMC trio, Los Massakeros, na čítanie rozprávok Pavla Dobšinského, na legendu drum & bass LTJ Bukema, Kandráčovcov, Puľs a vlastne na všetkých. Každý, kto hrá na Dobrom festivale, ma nejakým spôsobom oslovil a vážim si, že tu hrá.

redakcii rozhovor sprostredkovala Hana Tásler

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM