Správy

Delni svitá na lepšie časy: Po 13 rokoch opäť zažijeme čistú vodu!

Vodu v prírodnej vodnej nádrži Delňa v Prešove čistí unikátna technológia. Čistá tak bude opäť po 13 rokoch, čím kúpalisku svitá na lepšie časy.

Ilustračný obrázok k článku Delni svitá na lepšie časy: Po 13 rokoch opäť zažijeme čistú vodu!
Zdroj: TASR

Vodu v prírodnej vodnej nádrži Delňa v Prešove čistí unikátna technológia. Inštaloval ju tam profesor Blahoslav Maršálek, vedúci oddelenia Experimentální fykologie a ekotoxikologie Botanického ústavu Akademie vied ČR, s ktorým mesto spolupracuje na skvalitnení vody kúpaliska.

Tri základné typy problémov

„Technológia vychádza z analýzy, pri ktorej sme zistili tri základné typy problémov – vysoký zákal, vysoké množstvo živín pre masový rozvoj rias a siníc a obrovské množstvo bakteriálnych fekálií,“ uviedol Maršálek. S nimi sa musel vysporiadať pri navrhovaní technológie čistenia vody. Dno nádrže je už vyčistené od bahenných nánosov, praskliny utesnené, a to nielen škárovaním, ale robotníci opravili aj rozbité panely. Vyčistili tiež prítokový kanál a technologickú prednádrž Rusalka, kde sa bude voda upravovať.

Unikát, čo sa nepoužíva nikde

Tlačový referent mesta Milan Grejták informoval, že Maršálek na prítoku nainštaloval technológiu na samotnú úpravu vody, ktorá spočíva v dávkovačoch síranu železitého používaného vo vodárňach na úpravu pitnej vody v kombinácii s vápenným mliekom. Táto látka sa používala už v rímskych dobách na dezinfekciu vody. Vyzrážaný materiál bude sedimentovať na dno a do hlavnej nádrže sa dostane iba čistá voda. Hygienické zabezpečenie sa bude ešte robiť následnou ionizáciou v potrubí, ktoré privádza vodu do hlavnej nádrže. Tam vodu budú ešte stabilizovať probiotické baktérie naočkované do jačmennej slamy.

„Skladbou je táto technológia unikát, nepoužíva sa nikde. Potrebovali sme však vytvoriť istotu a práve táto kombinácia bude dostatočná,“ uviedol profesor, ktorý, ako odborník organizácie UNEP, čistil vodu v mnohých afrických krajinách, tiež v Číne, Indonézii aj v Malajzii. „Na Delni využívame mnohé z toho, čo tu už bolo postavené, takže sme nešli do veľkých investícií. Celá technológia bola zostavovaná tak, aby náklady na jej prevádzku boli minimálne. Aj preto sme upustili z pôvodne navrhovaného kavitačného čerpadla, ktoré má značné energetické nároky,“ dodal Maršálek. Od použitých opatrení očakáva bezpečnú vodu na kúpanie.

Čistá naposledy v roku 2003

Prešovčania si pamätajú čistú vodu na Delni naposledy v roku 2003, neskôr hygienici kúpanie neodporúčali, ba dokonca zakázali. Čistenie vody v tejto sezóne bude s minimálnymi nákladmi na zabezpečenie potrebných komponentov, pričom použitá technológia je zapožičaná. Na kompletné napustenie nádrže pri ideálnych podmienkach je potrebných 16 dní. Kedy sa tak stane, zatiaľ mesto nerozhodlo. Dôvodom je hudobný Dobrý festival v areáli prírodného kúpaliska Delňa v dňoch 17. – 18. júna, kde hrozí znečistenie vody návštevníkmi.

Môže vás zaujímať:

Dobrý festival prichádza s vychytávkou, aká tam ešte nebola: Aplikácia, vďaka ktorej nestratíte čas v rade na pivo

Prešovský exposlanec sa už na to nemohol pozerať: Primátorke dal na stôl 10 eur a naštartoval potrebnú zmenu

Rekonštrukcia futbalového štadióna v Prešove? Termín, kedy má byť dokončená je už známy!

Na Delni sa starajú o vodu: Čistá bude prvýkrát od roku 2003
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM