Ľubomír Hudačko Správy

Prešovský exposlanec sa už na to nemohol pozerať: Primátorke dal na stôl 10 eur a naštartoval potrebnú zmenu

Prešovský exposlanec Ján Čižmár členom mestského zastupiteľstva povedal jasný odkaz. Na rokovaní priznal, že sa hanbí, primátorke na stôl položil desať eur a podarilo sa mu naštartovať potrebnú zmenu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský exposlanec sa už na to nemohol pozerať: Primátorke dal na stôl 10 eur a naštartoval potrebnú zmenu
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Tá súvisí s Pamätníkom osloboditeľom. Niekdajšiemu prešovskému poslancovi to už práve ohľadom tohto pamätníka nedalo. Ján Čižmár chcel takpovediac vedieť, komu vlastne kladie vence. Na pamätníku sa už totiž nedali prečítať mená vojakov. A preto urobil rázny krok, ktorí podporili aj súčasní ľavicoví poslanci.

Na stôl položil 10 eur

Ešte vo februári vystúpil na zasadnutí mestského zastupiteľstva ako občan a mal pre poslancov jasný odkaz. „Poslancom som povedal, že sa hanbím za to, že idem vzdať úctu ku pomníku v centre mesta a ani neviem komu, lebo na pomníku sa už vôbec nedajú prečítať mená vojakov. Padli za oslobodenie Prešova a zaslúžia si, aby sme im vzdali patričnú úctu. Keď som skončil, položil som primátorke na stôl desať eur, aby ich použila na obnovu písmen na pomníku. Ľavicoví poslanci následne súhlasili a tiež dali peniaze. Vďaka nám sa teda konečne obnovia písmená a pri kladení vencov budeme vedieť, koho sme si uctili,“ dodal Čižmár.

Vyčistia každé písmenko

Reštaurátora Kamila Križička a jeho kolegu Andreja Liščinského preto čakajú týždne mravenčej práce. „Vojaci sa zaručili za mier a ich pamiatku si treba vážiť. Vyčistím každé jedno písmenko a potom ho prepíšem zlatou farbou. Vybrali sme pôvodnú farbu,“ povedal. Presný čas práce ale reštaurátori odhadnúť nevedia. „Záleží to od počasia, keď slnko svieti až príliš, nemôžeme obťahovať písmenká, lebo farba rýchlo schne. Lepšie sa maľuje, keď je pod mrakom,“ zasmial sa Križičko.

Na pomníku sú tabule s nápismi a v spodnej časti sú mená padlých hrdinov. Reštaurátori zo Šarišskej galérie vynovia všetky tabule aj mená. Pamätník osloboditeľom v Prešove pripomína vojakov Červenej armády, ktorí padli počas Druhej svetovej vojny, pri oslobodzovaní mesta od nacistických nemeckých okupantov. Odhalený bol v roku 1945. Autorom architektonického návrhu je kapitán Červenej armády A. I. Gurjanov. V spodnej časti základne pamätníka je po jeho obvode pripevnených 20 tabuliek s menami padlých vojakov Červenej armády.

Môže vás zaujímať:

Udeľovali sa najvyššie ocenenia mesta: Pocty sa dočkala choreografka Alena Paulusová aj primár Ivan Minčík

Leto síce prichádza, ale Prešovčania môžu zažiť nádych Vianoc: Udrie vám to do očí rovno na ulici!

Práca cestárov v Prešove dopadla kuriózne: Pri oprave chodníka zaasfaltovali strom

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM