Správy

Udeľovali sa najvyššie ocenenia mesta: Pocty sa dočkala choreografka Alena Paulusová aj primár Ivan Minčík

Primátorka Andrea Turčanová a poslanec Stanislav Ferenc odovzdali laureátom najvyššie verejné ocenenia mesta Prešov. Stalo sa tak na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva mesta. Pocty sa dostalo deviatim laureátom. Zoznámte sa s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Udeľovali sa najvyššie ocenenia mesta: Pocty sa dočkala choreografka Alena Paulusová aj primár Ivan Minčík
Zdroj: Mesto Prešov

Stalo sa tak po prvý raz, že štyri druhy ocenení odovzdávalo mesto výnimočným osobnostiam a subjektom na spoločnom slávnostnom akte. Rozhodli o tom poslanci začiatkom roka prijatím zmeny Štatútu udeľovania ocenení mesta Prešov, aby dali tomuto udeľovaniu väčšiu váhu.

Dušan Pončák čestným občanom

Po 13 rokoch mesto udelilo dvom významným osobnostiam čestné občianstvo, v obidvoch prípadoch in memoriam. Michalovi Bosákovi, ktorý bol známym americko-európskym bankárom a filantropom a zaslúžil sa o šírenie dobré mena mesta Prešov začiatkom 20. storočia. Ocenenie prevzal jeho bratranec v druhej línii Martin Bosák.

„Veľmi sa chcem poďakovať mestu Prešov za toto ocenenie, ale to poďakovanie patrí v mene celej rodiny Bosákovcov. Pretože tá priama línia Bosákovcov je v Amerike, my sme tí bratranci, ktorí ostali tu na Slovensku. Ozaj sme poctení, že takéto významné ocenenie sa dostalo nášmu príbuznému,“ povedal Martin Bosák. Čestným občanom sa stal aj akademický sochár Dušan Pončák za jeho významný a osobitný prínos v oblasti umenia a prezentácie mesta Prešov. Dušan Pončák zomrel 21. januára vo veku 75 rokov. Venoval sa sochárstvu, voľnej kresbe a maľbe. Šarišskému múzeu v Prešove daroval veľkú časť svojej sakrálnej zbierky. Cenu prevzal jeho syn Dušan.

Ocenený aj primár Ivan Minčík

Cenu mesta Prešov za rok 2015 si prišiel osobne prevziať Ivan Minčík, prednosta Kliniky urológie a primár urologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Prešove. Zaslúžil sa o rozvoj prešovskej urológie, ktorá sa pod jeho vedením začlenila medzi tri najlepšie pracoviská na Slovensku. Tiež choreografka Alena Paulusová, zakladateľka a umelecká vedúca folklórneho súboru Šarišanček. Tancovala v Šarišane a Lúčnici. Za 30 rokov práce vytvorila desiatky choreografií a pripravila množstvo celovečerných predstavení. Vytvorila choreografie aj pre iné súbory. Rovnaké ocenenie si prevzal František Šesták, dlhoročný aktivista, organizátor turistického hnutia. Intenzívne sa venoval mládeži. Je autorom publikácie 100 rokov organizovanej turistiky v Prešove. Jeho druhou láskou je hudba. Dirigoval gréckokatolícky Katedrálny zbor sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Cena primátorky pre Detský domov

Cenu primátorky získal Detský domov na Požiarnickej ulici v Prešove, ktorý oslávil 70. výročie vzniku. Starajú sa tu o 110 detí, pritom viac ako polovica je s ťažkým zdravotným postihnutím. Ocenenie prevzala riaditeľka zariadenia Dana Krištofová. Ďalšiu Cenu primátorky si odniesol 75-ročný Andrej Dupaľ, ktorý sa roky venuje aktivitám Združenia kresťanských seniorov, medzi ktoré patrí aj organizovanie púte seniorov do Levoče na Mariánsku horu.

Primátorka venovala svoje ocenenie aj prvému porevolučnému hlavnému architektovi mesta Františkovi Jesenkovi za celoživotnú prácu. Opálové zrnko, ocenenie pre dobrý podnikateľský subjekt, získalo výrobné družstvo Atak. Už 25 rokov sa zameriava na výrobu športového oblečenia. Cenu prevzal predseda predstavenstva Peter Bobák. Firma zamestnáva viac ako 30 ľudí a externe spolupracuje s ďalšími firmami pri exporte aj importe. Do jej dresov sa obliekajú domáci aj zahraniční hokejisti, futbalisti, volejbalisti, hádzanári, atléti, tenisti a reprezentanti ďalších športov aj rozhodcovia.

Môže vás zaujímať:

Prešovskí kickboxeri opäť ovládli turnaj: Medailová žatva na majstrovstvách Slovenska

Mladí ľudia, ktorí si rozhodne zaslúžia palec hore: Zoznámte sa s novými Hviezdami Prešova!

Zoznámte sa s nimi: Až 5 sestričiek z Prešovského okresu získalo prestížne ocenenie!

foto: mesto Prešov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM